Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
aug 30 2009

miért nem jó film a Gettómilliomos?

Nyolc Oskar, négy Golden Globe és hét BAFTA-díj után értelmetlennek tűnik a kérdés, pedig tényleg nem jó. Látványos valóban, tehetséges színészek nyújtanak hiteles alakításokat, de a történet pofátlanul blőd. Egy hajszál választja el attól, hogy a huszonegyedik század meghatározó alkotása legyen, így viszont nem más, mint egy képeslap. Színes, mozgalmas, de előbb-utóbb megy a többi közé a szemétbe.
    A Gettómilliomos nem Indiáról, a szerelemről, vagy a vetélkedőkről szól, hanem a végzetről. A gyengébbek kedvéért ezt egy szimmetrikus mintával is jelzik filmben: A legelején és a legvégén ugyanaz a kérdés olvasható (Miért tudja Jamal a válaszokat? D: Mert így volt megírva), és halálpontosan a játékidő felénél felhangzik a "Mert ez a végzetünk" mondat, természetesen egy gettóban született, hat éves fiú szájából. Baromi hiteles.
    A rendező, Danny Boyle szerint a végzet egy hidegburkoló szakmunkás, aki mindig a megfelelő mintát rakja ki a csempéből, függetlenül attól, hogy merre dőlnek a fürdőszoba sarkai. Mit is tett Jamal, hogy elnyerje Latika szerelmét és a húszmillió rúpiát? Egyszer behívta maga mellé a menedékbe, mert a bátyja hallgatólagosan belegyezett. Kétszer otthagyta a trutyi kellős közepén, mert félt a bátyjától, egyszer meg épp Salimot követve talált rá, de azzal sem jutott előrébb. Sem megtartani, sem megvédeni nem tudta a lányt, aztán végső kétségbeesésében jelentkezett a "Legyen Ön is milliomos"-ba, és az ölébe hullott minden. Megérdemelte? Az lenne a végzet dolga, hogy nyomoroncoknak osztogasson jócsajokat meg pénzt ládaszámra?

    Talán a hiperrealista megközelítés verte ki nálam a biztosítékot, mert képtelen vagyok befogadni a precízen adagolt huszonegyedik századi nyomort, miközben tudom, hogy egy klasszikus népmesét nézek. Azt, amelyikben a legkisebb fiú elnyeri a fele királyságot meg a királylány kezét, csak azért, mert ő a legkisebb fiú. Ez a végzete. És Boyle-nak egyáltalán nem esett volna nehezére mesevilágot teremteni, hiszen ő rendezte a Trainspotting-ot, A Sekély sírhantot meg a Partot is. A Trainspotting-ban éppen a valóságtól elrugaszkodott sztori hitette el velem, hogy a heroinfüggőségből simán át lehet sétálni a kispolgári létbe, pedig ez nettó hülyeség.
    Az is zavart nagyon, hogy míg a látványt a legapróbb részletekig kidolgozták az alkotók, a főszereplőknek nincs jellemük. Bután néznek ki a fejükből két órán keresztül, aztán tarkón vágja őket a happy end, és vége. Egyedül Salimnak van karaktere, érezhető ahogy változik, fejlődik. Ha rossz irányba, akkor is. Az egész filmben ő az egyetlen igazi ember. Talán annyi kellett volna csak, hogy a befejezésnél nem a tipikus amerikai klisét használják flitteresővel meg szélgéppel, hanem pofára ejtik Jamalt egy kicsit. Mondjuk elbukja a pénzt. Iszonyú csend támad a stúdióban, a tévénézők a tenyerükbe temetik az arcukat, a fiú pedig felugrik és úgy örül, mintha megnyerte volna a fődíjat. És meg is nyerte, hiszen a végzet csak eszköznek használta a játékot és a pénzt, az igazi cél az volt, hogy összejöjjenek. Ennyi elég lett volna.


aug 26 2009

nahát...

...mégsem vetett ki magából a kortár sirodalom. Minden előjel ellenére az Irodalmi Jelen lehozta az interjút meg az egyik mesémet. Bebebeeee!

Itt van.


aug 18 2009

még az ág is...

Megyek haza dög büdösen, nincs szappan. A közértben veszek valamit, amiről a zuhany alatt derül ki, hogy testápoló. Citrus illatú mosogatószert kenek magamra, majd átbindzsizek a nagyszobába. Megnézném a leveleim, de nincs net. Telefonálok, az ügyfélszolgálatos droid használhatatlan. Elindulok a kirendeltségre, izzadok és jönnek rám a darazsak. Egy órát várok, egy órát vitatkozom, küldetés teljesítve. Megnyitom a gmailt, egy levél van összesen, amiben egy irodalmi honlap szerkesztője sztornózza le az interjút meg a novellám megjelentetését (nagyon vicces sztori, erről mesélek még). Beraknék valami zenét, hogy megnyugodjak, de nem indul a lejátszó. Kék halál, újraindítás, kék halál. Lefüstölt a vincseszterem. Game Over.


aug 13 2009

jellemző

Ő: ...és szép szőke, ha jól emlékszem.
Én: Nem, nem. Sötétbarna.
Ő: Még jó, hogy nem szökkenő. Képzeld, régebben nem értettem a szökkenős vicceket. Fogalmam sem volt róla, hogy mi a fene olyan vicces egy szökkenőben...
Én: Ííí!
Ő: Ja, hát vannak elhallásaim.


aug 12 2009

reméljük, hogy gratuláljak önnek a nyertes a mi worldwide business

Zseniális átverős e-mailt kaptam ma a Nemzetközi Kirajzol Számvevőszék és menedzsment, Koordinátorainak Vízumlottó Headquarterétől:

Nemzetközi Kirajzol Számvevőszék és menedzsment,
Koordinátorainak Vízumlottó Headquarter,
31, Brixon Bíróság Carlton East Gate,
Dél-Afrika
 
 
Ref.: PEC/9030108308/07.
Gy.sz.: 15/76/EF36.
Tételszám: SALP97585.
Ticket száma: B665 75.608.567.
Biztonsági kód: ZA/183/RR
 
Attn: Winner;
 
GRATULÁLUNK
 
Reméljük, hogy gratuláljak Önnek a nyertes a mi Worldwide Business, Kereskedelmi Folyóirat, web-site és személyes e-mail címek segítségével Computer System Super Draw, amelyet véletlenszerűen kiválasztott több mint 2.000.000 (kétmillió) Érvényes az egyes e-mailek, nevek és címek listája való különböző ország a világ minden tájáról az E-LOTTERY Dél-Afrika és az Egyesült Királyság támogató 2010 FIFA World Cup, amely kimondta, hogy Dél-Afrika.
 
Ez egy évezred tudományos számítógépes játék, amely az e-mail címeket használtak, hogy ösztönözze a labdarúgás szerelmeseit.
 
A büszke támogatásával E-LOTTERY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, MICROSOFT & FIFA SUPPORT TEAM (Afrika)
 
Az Ön neve és Hivatk. Ügyszámot ezért jóváhagyta az az állítás, a teljes összeg a 800.000 (nyolcszázezer font Egyesült Királyság). Ezt megoszlik a 20 szerencsés nyertesek összesen 16.000.000 Alap és ön között, az 1. kategóriába Worldwide 2008 LUCKY WINNERS.
 
   
DÍJ KÖVETELÉS UTASÍTÁSOK

Kapcsolat Akkreditált / meghatalmazott képviselői a fájlt a követelést, az elérhetőségi adatait ismertetjük,
 
Nigériai megbízhatósága Agent R panasziroda
 
KAPCSOLAT
Rev atya James Roland
revjamesroland@live.co.uk
 
Annak érdekében, hogy elkerüljék a felesleges késedelmek, Ön köteles felvenni a kapcsolatot a megbízott képviselő a következő információkat a hivatalos ellenőrzést, és megerősítést.

Kérem, küldjenek egy másolatot a kontaktus adatokat MINDKÉT EMAIL.
 
REF SZÁMA
SERIAL NUMBER
MENETJEGY SZÁMA
Biztonsági kód
 
Biztonsági okokból, azt tanácsoljuk, hogy a nyertes információ titkosságát, amíg a követelések feldolgozott és a pénzt átutalják a account.Please hívást, ha a levelet nem válaszolt, hogy 24 órán belül.
 
Még egyszer gratulálok!
 
Üdvözlettel:
Mrs. Brown Cathy
(General Secretary)


aug 10 2009

jaj úgy élvezem én a strandot!

Jól indult a vasárnapi fürdőzés, mert sütött a nap, sőt még helyet is találtunk a parton. Később kicsit elbizonytalanodtam, amikor közvetlenül mellettünk egy újfullandi hatalmasat kulázott a vízbe.


aug 08 2009

csönded vagyok

Meghalt az én legújabb régi jó cimborám. Nyugodjon békében Cseh Tamás!


aug 04 2009

ipari kémeink jelentik

az ész trónfosztása meglepően értelmes poszt a bombagyáron alice csodaországban trailer keresztény michael jackson imitátorok ha a pénz túrós-habos sütemény lenne zsidótlanító pezsgőtabletta matisyahu nézegessen halott celebeket nehogy egyszer én is így járjak amikor franz kafka rálecsózik a varázsgombára


aug 01 2009

Edek & Mala

Említettem már valamelyik posztban, hogy új másodállásom van: egy kocsma elindításában segédkezem. A hétvégén tanulmányi útra mentünk Krakkóba, mivel lengyelországban nagy hagyományai vannak az alkoholfogyasztásnak, este nyolcra gyakorlatilag mindenki mattrészeg. A teszkó ott úgy néz ki, hogy le van választva az eladótér harmada, és azon a részen kizárólag vodkát árulnak. Az éjjel-nappali közértre sem az van kiírva, hogy ABC, vagy Delikát, hanem egy hatalmas ALKOHOLE felirat virít a bejárat fölött.
    Feels like heaven.
    Négyen utaztunk: Mélymagyar Zoltán képviselte a hazai ultrákat, a filmrendező haverom a buddhista-raszta szövetséget, és magunkkal vittük még Jolán Hortenzia Barbie-t, aki nem csak céép, hanem okosz is. Engem ugye a kobold és lúdvérc szakszervezet delegált, komoly csapatot alkottunk, ezt biztosan állíthatom. Abszolút nem tűntünk ki a tömegből, mert Krakkó egy  hatalmas Muppet Show. Az a furcsa a városban, hogy nyoma sincs a búvalbaszott zombiseregnek, ami ellepi nálunk a metrót. Mindenki mosolyog és nevetgél, ami köszönhető persze az égetett szesznek, de egy arcon sem láttam a nálunk jól ismert "sírva vigad a magyar" jellegű tablettásbor-depressziót. Feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy ennyi elázott miniszoknyás nőt sem láttam még egyrakáson - go to 2nd paragraph.
    Random helyi érdekességek:


Nyalókázó kislányokra figyelmeztető közlekedési tábla és pszichedelikus kispolszki.

    Ellátogattunk az Auschwitz-Birkenau konszernbe is, de nem fogok most élménybeszámolót tartani a borzalmakról. Elmesélek viszont egy történetet, ami ott esett meg 1944-ben:
    Edward Galínski lengyel politikai fogoly volt, 21 éves. A tábori száma 531, tehát az első transzportok egyikével érkezett, vén rókának számított. Nagyon unták már magukat a haverjaival, és kisütötték, hogy meg kéne szökni. Ebben az időben a németek már több fronton vonultak vissza, akadozott ellátás is, hát lehetett üzletelni az őrökkel. Készpénzért és aranyért vettek egy komplett SS-egyenruhát meg kilépő papírokat. Hónapokig tervezgettek és figyelték a katonákat, hogy viszik külsős munkára a rabokat, mert ezt a trükköt akarták elsütni. Menet közben viszont Edek beleszeretett egy Mala nevű nőbe, és semmiképpen sem akarta otthagyni.
    Sokan azt gondolják, hogy a táborban csak csontsovány, kiéhezett foglyok éltek, akik azzal töltötték az idejüket, hogy a halált várták. Voltak rengetegen persze, akik idegileg felőrlődtek és feladták, flekktífusz és vérhas járvány is tombolt, ügyeskedéssel és egy nagy adag szerencsével viszont felszökött a túlélési esély akár egy százalékra is. Edek pedig ügyeskedő volt, jóképű, és az a fajta, aki folyamatosan bajba kerül, de valahogy mindig megússza. A lányos anyák rémálma. Szerelőként dolgozott, ami kiváltságos posztnak számított, mert bejárása volt a női részlegbe is. Itt ismerkedett meg egy sziléziai zsidó lánnyal, Mala Zimetbaummal, és járni is kezdtek, már amennyire ezt meg lehetett oldani Birkenauban.


Mala Zimetbaum és Edward Galínski

    Edek ragaszkodott ahhoz, hogy vigyék magukkal a lányt is, de a barátja, Wieso (Wieslaw Kielar, aki később megírta az Anus Mundi-t. Magyarul A 209. auschwitzi fogoly címmel jelent meg) nem mert nekivágni egy legyengült és beteg nővel, ezért úgy határoztak, hogy két csoportra oszlanak. Galínski megy először Malával, és néhány napra rá a többiek, ha sikerült valahogy visszacsempészni az egyenruhát. Edek átöltözött egy bódéban, és nemes egyszerűséggel kisétált a táborból a nőjével együtt. Másfél hét múlva sajnos elcsípte őket egy őrjárat, és az azonosítás után visszaszállították őket a táborba. A politikai osztály nagyon kíváncsi volt arra, honnan sikerült egyenruhát szerezni, ezért majdnem egy hétig kínozták őket a 11. barakkban. Nem vallott egyik sem. Felkötötték mindkettőt, viszont a történet terjedni kezdett a táborban, helyi legendává váltak, ami sokaknak erőt adott a túléléshez. Edek és Mala utolsó üzenete a mai napig olvasható a pincebörtön falán.

    A Szerelem a halál árnyékában című képregény is róluk szól.


süti beállítások módosítása