Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
ápr 17 2009

pirate bay

Szevasztok!

Elnézést, én most nem mennék bele a kommentháborúba, mert elmenne vele a fél napom, viszont holnap írok egy posztot, amiben igyekszem válaszolni mindenkinkek.

Üdv:

Boholy

A Pirate Bay elvesztette az évtized perét, olvasom a zindexen. A svéd bíróság kimondta végre, hogy a torrent oldalak elsősorban azért készülnek, hogy az emberek jogvédett tartalmakat osszanak meg egymással. Persze hőzöng mindenki, hogy milyenazmá' hogy fizetni kell a photoshopért meg a Dr Szösziért, meghalt Mátyás, oda az igazság! Az igazság ezzel szemben az, hogy az átlagos felhasználó nem rendelkezik szerzői jogok felett, nem gondolja át azt, hogy a szoftver, a film és hangfelvétel előállítása, de még egy ilyen kis blogposzt begépelése is pénzbe kerül. Annak meg vissza kell jönnie, mert a művész meg a programozó is tolja a sör-pizza kombót, a kocsmába viszont hiába viszek trackerfájlt, kiröhög a tulaj.
    Ha használsz torrent oldalakat, nézd meg most miket töltöttél le, és írd fel a könyvtárban található jogvédett, fizetős cuccokat. Egy albumnyi zene legyen kétezer forint, egy még nem kifutott film három, a játékszoftverek tíz körül mennek,  a grafikai és zeneszerkesztő programok ára változó, de nyugodt szívvel beírhatsz ötvenezret darabonként. Nincs mit szépíteni, ezzel az összeggel meghúztad a fejlesztőket, a művészeket, és a kiadókat. Most jöjjön egy másik oszlop, ahová a torrentel letöltött ingyenes szoftverek, szabadon terjeszthető zenék és filmek jönnek. Itt szerepeljenek ugyanazok az összegek, de ellenkező előjellel, mert jófej vagy, és támogatod a szabad forráskódot, az ingyenes letöltést, miegyebet.
    Na, mennyi a végeredmény? Lopáson kívül használod egyáltalán bármire a Pirate Bay-t, vagy valamelyik hasonló oldalt?
    Nem arról van szó, hogy be kéne tiltani a peer to peer technológiát, ez eleve lehetetlen. Az viszont bosszantó, hogy emberek vonulnak az utcára szimpátiatüntetést tartani egy olyan kezdeményezés mellett, aminek elsődleges célja az, hogy ők más faszával verhessék a csalánt.

kapcsolódó témakör: kurvák és gengszterek (reklám, művészek és a webkettő)


A bejegyzés trackback címe:

https://tundergyar.blog.hu/api/trackback/id/tr781071828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Golyóálló gondolatok 2009.04.18. 16:17:07

The Shape Of Capitalism To ComeEredetileg nem akartam foglalkozni a Pirate Bay ügyével, meg úgy általában a szerzői jogi mizériával, de most annyira felpörgött ez a téma, hogy mindenki hirtelen hatalmas szakértője lett a témának, pro meg kontra egyaránt,…

Trackback: Sárdobáló 2009.04.18. 11:30:13

Vesszőfutás a Kalóz-öbölben, avagy a Birodalom VisszavágBörtönbe vonul a Pirate Bay - adta hírül több internetes hírlap, illetve rádió is péntek déltájt. Aki számára ismeretlen lenne a Pirate Bay, vagy a torrent fogalma, annak álljon itt egy rövid ismerte…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.04.18. 05:17:53

Negyed hat felé konvergál az óra, most kísértem haza három pinát, akikből kettő olyan mata volt, amilyet én feltételezni se soha nem mertem, valamint ez fogad az rss feedben hazaérve.

Azért kezdjük azzal, hogy általában két mentalitás van, mármint alkotó részéről (mert művésznek nem mind nevezném). Az egyik, hogy én csinálok valamit, majd ha te azt élvezni akarod, akkor KÉNYSZERÍTELEK, hogy fizess érte - azzal most ne foglalkozzunk, hogy ezért az élményért te jobbára a kiadónak fizetsz, az meg az alkotónak valamennyit, aztán így-úgy megvagyunk. Ez mostan az uralkodó, ezért kergetnek le amerikában zenét letöltő nagymamákat, meg ezért mennek most rá az e-book readerekre annyira.
A másik mentalitás, hogy csinálok valamit, és azt akarom, hogy minél többen élvezzék és megismerjék, aztán akinek tetszik, az megveheti, esetleg adhat nekem pénzt közvetlenül, vehet tőlem pólót, fizethet nekem sört, stb. Erre is van működő példa, nem is egy - hogy mást ne mondjak, félmillió olyan zenekar van, akinek itthon kiadója sincsen, kis ezer olyan film, amit itthon ki se nagyon nyomtak / beszerezhetetlen, meg a könyvek. Amennyiben ezek nekem tetszenek, kalózkodás után, hajlandó vagyok fizetni. Amennyiben nem, és amennyiben sokaknak nem, akkor meg nem fizet érte lófasz se - mert valljuk meg, elég ökör feltételezés az, hogy borítóra / egy rádióban nyomott számra / a kiadó két szép szemére majd én fizetek, hogy megnézzek valamit, ha megtehetem máshogy is.
Hogy lebontsuk a kérdést, a torrent által a fogyasztó csúnyán büntet a szarért, mert pofára nem fog fizetni - a labda meg fenn van a levegőben, hogy ez ellen nekiállnak pofozkodni (lásd pirate bay per) vagy alkalmazkodnak hozzá (megnyomsz egy gombot -> a zenekar kap 98 ft-ot, a kiadója meg 2 ft-ot kaliberű technológia), neadjisten' elkezdenek nem szart pumpálni a mainstreambe.
Történelmileg eddig mindig a kalózok nyertek, ezért van most nekünk hálivúd, ezért volt kazetta, meg VHS, meg egyáltalán TV és videó, most meg a net van terítéken.
Mert ilyen erővel aztán tényleg a gúgült is tilcsákbe, mert nekem nem kell tracker ahhoz, hogy lelopjam azt, amit akarok.

mement 2009.04.18. 10:48:25

Ez is egy velemeny...

Fideszes 2009.04.18. 10:48:36

erősen demagóg a poszt.

az a helyzet, hogy a filmstudiók, a zeneipar és a jogalkotók nem képesek követni a technikai fejlődést. sokkal lassabbak.

aeonflux.freeblog.hu/archives/2009/04/03/az_index_nyiltan_tamogatja_a_filmlopast/
érdemes végigolvasni ezt a küzel 160 kommentet ahol elmondja a véleményét az átlagfelhasználó, a dvd kiadó és a dvd bolt tulajdonosa is.

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 10:55:43

Kedves Demo!

Az egy nagyon ritka történet, hogy miután letöltötted a zenét/filmet, megkeresed, hogy az adott alkotónak hogy tudnál paypalon vagy kártyás módon pénzt tolni "pizzára meg sörre". Zenével foglalkozom. 5000 -en töltötték le tőlem egyik másik albumomat, külföldi és magyar töltők egyaránt. A kommentek alapján tetszett nekik, mégis a honlapom frekventált (vagyis könnyen megtalálható) részén elhelyezett paypalos linket egyetlen egy esetben sem használták. Mondjuk ha a dicsérő kommentelők fizettek volna 200 forintot (!) a letöltésért, akkor már talán boldog lehetnék, hogy legalább a lemez elkészítésével elfogyasztott áram ára megtérült. Jó, nem vagyok Trent Reznor, hogy egy akármilyen szösszenetemért milliók ugorjanak és fizessenek akár egy dolcsit is. Szóval nem működik ez a "ha tetszett majd fizetek érte" dolog, mert egyértelműen nem így van.

nol · http://www.blog.hu 2009.04.18. 11:01:23

Nah az álszent. Te biztos soha életben még nem töltöttél le egyetlen jogvédet fájlt sem mi? Na nemár..

mement 2009.04.18. 11:04:12

@Tepi: Ez nehez kerdes, velemenyem szerint koncertekre es elo zenei eloadasokra kell koncentralni es ott tevekenyen penzt keresni, mintsem egy egyszeri munkaval (ami lehet hosszu es nehez) studioban, precizen osszealitott anyagot sokszorositani es eladni.

Megvaltozott a vilag, ha en lennek te (vagy barmelyik masik zenei eloado) a felvett anyagokat, trackeket kizarolag marketing celra hasznalnam, es probalnek minnel tobszor minnel tobb helyen fellepni.

porthosz 2009.04.18. 11:05:11

"Egy albumnyi zene legyen kétezer forint, egy még nem kifutott film három, a játékszoftverek tíz körül mennek, a grafikai és zeneszerkesztő programok ára változó, de nyugodt szívvel beírhatsz ötvenezret darabonként. Nincs mit szépíteni, ezzel az összeggel meghúztad a fejlesztőket, a művészeket, és a kiadókat."

Azért ennyire nem kéne csusztatni.
Első csusztatás:
Ha ezeket összeadja egy vérpistike, akkor majd kijön hogy ő havi 150 ezer forinttal kárositja meg szegény kiadókat, és ebből te szépen kihozod hogy akkor ha nem lenne lehetőség torrentre, akkor biztos megvenné a család (amelynek 1 főre jutó havi jövedelme 40 ezer forint...) és kifizetne ezekre ennyit (sőt még hitelt is venne fel a házra nem gondolod?...). Úgy is fogalmazhatnánk, hogyha nincs lehetőséged olcsóért lopott ferrarit venni, akkor te a büdös életben nem veszel ferrarit, és mivel még csak az a tényállás sem forog fenn hogy a gyártónak vesztesége lesz (ti. ha a ferrarit ellopod a gyártó egyel kevesebbet tud eladni, de ha egy zenét letöltesz amit egyébként nem vennél meg, attól a gyártó nem tud egyel kevesebb zenét eladni).

második csusztatás:
A legalálisan megvett audóvizuális müvek ellenértéke jórészt a kiadóknak mennek, az általad sajnált előadók és müvészek jó ha csak az aprópénzt kapják meg az árából, miközben ma már a kiadók messze nem tesznek ezért a pénzért annyit. A végeredmény az, hogy én sokkal nagyobb jót teszek egy zenésszel ha elmegyek a koncertjére, mint ha megveszek egy cd-t 3000 ftért amiből ő majd kap 200 forintot....

Harmadik csusztatás:
ha én szerzői jogdijat fizetek a fényképezőgépbe való memóriakártya, a pendrive, a nyomtató, a dvd és cd lemezek stb után azzal a felkiáltással hogy ugyis lopok (azért kiváncsi vagyok hogy a fényképezőgépben használható memóriakártyára mi az indok...) akkor nem értem a kiadók panaszkodását. Ha engem előre tolvajnak kiáltanak ki és megbüntetnek egy olyanért amit nem követtem el, akkor talán el kéne gondolkozni hogy ki is a rosszindulatú nemdebár? Nem tudom mit szólnál ahhoz ha holnap minden egyes alkalommal amikor bemész a boltba, ki kéne fizetned előre 10 ezer forint "jogdijat", mert vannak akik lopják a kenyeret és a pékek igy kárpotolják magukat. Persze mindenki más is kérhetne jogdijat, hisz mást is lopnák (pl. minden egyes autóvásárláskor fizessél ki plusz 1 millio forintot mert van aki lopja az autot...)

srácz 2009.04.18. 11:05:27

Kedves postoló!
Mielőtt nekiláttál volna műved megírásához, összeszámoltad, hogy csak itt a blogodon hány JOGVÉDETT KÉPET használtál fel? Ha véletlenül nem, kérlek tedd meg, majd egy következő postba légyszíves a kedvemért töltsd fel az ezek után kifizetett jogdíj, a jogtulajdonosok számára való átutalását bizonyító számlákat.
(Amúgy tájékoztatlak, hogy oldaladon hirdetések is vannak, amelyekből vélhetően anyagi hasznod származik, így ezen JOGVÉDETT KÉPEK felhasználása kereskedelmi célzatból történik, súlyosbítva a helyzetet...)
Várom postodat,
Előre is köszi.

Ui:Hogy is mondta a Názáreti: más szemében a szálkát, sajátodéban a gerendát?

zila 2009.04.18. 11:07:34

A saját célra történő letöltés Magyarországon LEGÁLIS. Hogy ez legális lehessen az adathordozók árában szerzői jogdíjat fizetünk amit az Artisjus kezel. Hagyjuk már ezt a lopkodásos témát. Ha nem lenne jogdíj az adathordozók árába építve, akkor beszélhetnénk lopásról. Így csak élünk a jogainkkal és ha már egyszer fizetünk akkor azért kapjunk is valamit.

Gilderoy 2009.04.18. 11:07:40

Magyarországon legális a magáncélú letöltés. Szerintem tedd emelt díjassá a blogodat, védendő a gépelésed pénzbeli értékét, jobb lesz a világnak, hidd el.

KCB 2009.04.18. 11:07:59

Ma magyarországon a filmek és zenék letöltése legális, mivel az adathordozókon kifizeted az "átalány díjat".
Az is aki egy darab filmet nem tölt le, mert csak a fényképeit és a videóit tárolja és az is aki szoftverért még életébe nem fizetett.

Nézz már utánna mielött az észt osztod!

mement 2009.04.18. 11:09:38

MO-n a letoltes legalis kategorija, de a letoltesre kinalni valamit mar nem. (nyilvan nem a free dolgokrol beszelek)

mement 2009.04.18. 11:10:14

@mement: kategorija:D allat vagyok

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 11:11:57

@mement: Hát, igen, nehéz kérdés, ha az ember nem mainstream tüc-tüc zenét játszik, akkor nem hivják sehova. Pedig külföldi kiadó is leszerződtetett, de csak a lemezkiadásig jutott a dolog. az pedig mint tudjuk nem jövedelmez.

Netuddki. 2009.04.18. 11:12:24

Kicsihuszár! Változtatni kellene az üzletpolitikán. Ez a nagy helyzet. Akkor esetleg nem ezrekbe kerülne egy CD vagy DVD. Ráadásul ezek felett az idő is jócskán eljárt.

Az erősen túlzás, hogy az összes műsort amit letöltenek azt meg is vennék. Talán 1%-át, de szerintem még ez is túlzás.
Mellesleg mekkora kára lenne az országnak, ha ez a sok pénz mind amerikába vándorolna. Mert lássuk be, a szórakoztatóüzlet központja mégiscsak ott van.

De ha már itt tartunk, akkor nem az adathordozók után kellene díjat szedni, hanem az "alkotók"-tól kultúrális környezetszennyezési díjat.
Ja, és bevezetném például a jótállást is. Ha valakinek nem tetszik egy műsor, akkor fizessék vissza pl. a vételárat. + az illetőnek kártérítést, ha már el...ta az idejét a szemét megtekintésére, meghallgatására.
Na ehhez mit szólsz kicsihuszár?

DaVe 2009.04.18. 11:13:05

Egy másik blogban olvastam, de ugye a lopás az, amikor valamit úgy veszel el, hogy az eltűnik a tulajdonosától. Szellemi terméket lopni ily módon nem lehet, hiszen attól a kiadónak nem lesz belőle kevesebb. Ami van, az az elmaradt haszon, amit nem fizetsz ki.

És itt jönnek a kérdések: megvetted volna, ha nem töltöd le? Mekkora részét vetted volna meg a letöltött dolgoknak? 10%? Akkor a "kár" értéket egyből szorozzuk 0,1-el.

Továbbá: az egyszer elkészített művek korlátlanul reprodukálhatók a készítő által. Azaz, a kínálat korlátlan, a kereslet meg olyan amilyen. A fizikai termékeknél ezt súlyos túltermelésnek hívjuk, és általában ilyenkor már előállítási költség közelében dobják hozzád a cuccokat. De nyilván ez nem jelent problémát, hiszen ezek a javak gyakorlatilag zéró kültséggel állíthatók elő. Minden megvásárolt darab pedig tiszta haszon az eladónak (nyilván, miután az "alap" előállítási költségeit (zenekar díja, stúdió, nyersanyag,stb) kitermelte).

A kérdés az, hogy ilyenkor mi a jogos ár? Mert amíg egylemezes "sztárok" nem tudják, mit kezdjenek a pénzükkel, azt gondolom, hogy aránytalan árat állapítanak meg az eladók. Ezt pedig hát, nem feltétlen akarja (vagy tudja) mindenki kifizetni. Nyilván a megoldás az lenne, hogy adjákolyan áron, amin megéri megvenni mindenkinek, ahelyett, hogy szórakozna a saját kezű reprodukálással, letöltéssel, stb. Tehát a "házi" nyersanyagárat max 2-3-szor meghaladó mértékű árnak kellene lennie, ekkor mindenki inkább megvenné. És még ezen is bőven lenne haszon.

Érdekes, hogy a mobilszolgáltatóknál az EU-n belül korlátozzák a díjakat, meg sok más területes is. Vajon miért csak a kiadók mentesülnek az ilyen intézkedések alól, miért nem hallunk kartell-perekről (ugye, mi más egy "szerzői jogvédő szövetség", mint egy versenykorlátozó kartellszervezet?)

KCB 2009.04.18. 11:13:05

Más kérdés persze hogy Lagzi Lajcsi félék kapják a legtöbb lét mivel az ők vannak az eladási listák élén, pedig nem hiszem hogy letöltöttek volna egy lemezt is tőlük a torrenteken.

Mawhonic 2009.04.18. 11:13:38

@Demo: Már ne hari, Demo, de ez a "majd fizetek, ha tetszik és akarok" egy akkora nagy ordenáré baromság, kicsit komcsi fílinggel megspékelve. Vajon mit szólna az eladó, ha bemennél a boltba és kijelentenéd, majd fizetek a kenyérért és tejért, ha ízlett??? Vagy, hogy közelítsünk a a témához: bemész a moziba, és kijelented, majd utólag fizetsz, ha tetszett a film?

KCB 2009.04.18. 11:15:06

Hja és az a legjobb hogy úgy számolják a veszteséget, hogy mindent megvettél volna, ha nem tudod lehúzni. Ettől nagyobb pofátlanságot életemben nem hallottam.

Samott 2009.04.18. 11:18:59

Lopas? 2009-ben van meg olyan aki itt tart? Bakker, lassan mar a kiadok is rajonnek, hogy megbukott a kitekert logikajuk... ;)

@Tepi: aztan te befizetted "a saját szerzeményeid letöltése után letöltésenként 29 Ft jogdíjat a Szerzői Jogvédő Egyesületnek, amelyből ők majd egyszer visszautalnának neked letöltésenként kb. ötven fillért"? ((c) Emil.RuleZ!) ;)

Martian (törölt) 2009.04.18. 11:19:23

@Tepi: a mezei usernek túl bonyolult a Paypal :) emelt díjas SMS..? :)
Másrészt ha le se tölthető, akkor egyáltalán hol adták volna ki, hallott-e volna róla valaki?

A poszt egyébként tényleg demagóg, mert ha minden letöltési lehetőséget megakadályoznának, könnyen lehet, hogy alig nőne az érintett cégek eladási példányszáma... tehát egy $$$$ piaci árú akármi letöltése a valóságban letöltésenként legfeljebb $$ elmaradt bevételt jelent.
És mi van, ha a letöltős korszak bezárásával az emberek "átfordulva" felismerik, hogy nem muszáj konzervzenék és tucatfilmek fogyasztásával tölteni az idejüket (és pénzüket a válságban!), amikor mást is csinálhatnának... pl. zenét tanulni, saját örömre zenélni, színházba, koncertre járni. Az ingyenes szoftvereket már nem is említem...
Ezért a legjobb lenne, ha az érintett cégek sürgősen keresnének alternatív forgalmazási lehetőségeket, akár bevétel- és költségcsökkentéssel számolva is, mert a "csapok teljes elzárása" könnyen vissza is üthet.

mement 2009.04.18. 11:19:58

@Tepi: regebben voltak azert helyek ahol fel lehetet lepni vaganyabb metalal, meg hc vel, vagy mas stilusal ezen a vonalon, de a nem mainstream elektroniukus zenenek is megvolt a helye, ma nem tudom hogy all a helyzet. Nyomulni kell kis kocsmakba, radioba kell kerulni (pl tilos radio). A mainstream zene latszolagos egyeduralma pedig pont hogy a tokeeros kiadoknak kosszonheto, egyebkent pont ezen megy a problemazas, hogy egyre kevesebben veszik ezeket a fosdarabokat, mert a tvben meg a radioban jol szol, de otthonra nem kene.

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 11:26:47

@Samott: Nyilván nem fogod elhinni, de artisjushoz bejelentett zenéim vannak, tag vagyok (kérésre elküldöm a regisztrációs lapomat).
@mement: tilosban is voltam (nyilván az 5000 letöltő hallott rólam, hiszen keresték a helyet, ahol letölthetnek), Szigeten is játszottam. A nem mainstream helyek pedig nem fizetnek. Szóval ezért nincs nagy lehetősége a magamfajta zenésznek itthon. De mindegy, nem ez a téma, hogy Tepi mennyit keressen a zenéjével, hanem hogy vajon mennyire igaz az, hogy akinek tetszik az ingyenzene/ingyenprogram, akkor fizet-e érte? És ha igen, akkor mennyit?

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.04.18. 11:28:15

az igazi kalózok sokkal nagyobb probléma szerintem napjainkban!

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.04.18. 11:29:05

legyünk kicsit gyakorlatiasabbak már. nincs egy olyan tetves zenész sem aki komolyan bánná a fájlcserélgetést. a pénzük amúgy is megvan, művészetük pedig ezen úton 10x annyi emberhez jut el. színjáték ez az egész per. lenne bárkinek európában fogalma fájlcserélgetés nélkül pl, hogy ki a tök az a kanye west és, hogy milyen szar zenét csinál?

a másik meg, hogy amíg az artisjuson keresztül ekkora lóvék jutnak el az éhező , nyomorgó művészeinkhez a letöltés nálunk mindig is legális lesz.pl LLjunior 2006ban 13millót kapott, a tankcsapda 30at...

és az anyádat nevezd tolvajnak:P

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 11:29:26

@Tepi: (Artsijushoz bejelentett zene = fizettem érte 8kHUF-ot)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.04.18. 11:32:28

K*rva egyszeru az ugy, aki felismeri (pl Google) az gazdag lesz, aki nem, az dogoljon ehen.
Zenesz: megcsinalja a demot, koncertezik, hivjak mert bevetelt general (jegy+fogyasztas). Erre jon a merchandise (polok, konyvek, poszterek).
Filmes: nezhetot csinal, moziban bejon a jegyekbol az ara, TV megveszi, leadja, online videotekakban ott van. Hurra.
Iro: meg mindig szar monitoron konyvet olvasni. Papirforma maradni fog. Ha meg nem: nyomja online, oldalt a reklamokkal.
Szoftveres: na ez az erzekeny resz, mert itt a legnagyobbak a koltsegek es a lopasveszely. Jatekszoftverek: online szolgaltatasok/elofizetes. Munkara hasznalt szoftverek: szerzodesben igazolt jogtisztasag es teljes felelossegvallalas. (En filmeket keszitek es az osszes szerzodesemben ott van hogy felelosseget vallalok az Edius4 es valamennyi egyeb szoftver jogtisztasagaert amit a munkamhoz hasznalok).
Ellopja a kisgyerek a photoshopot? Tegye, aztan ha nagy lesz es ceget alapit, ezt fogja megvenni, nem a konkurenciaet.

Jeee, mukodik... kiadok meg mehetnek a sunyiba...

hungromit · http://napigarfield.blog.hu 2009.04.18. 11:33:08

Tepi,
én pl azon programok fejlesztőit igenis megtámogattam, amiket gyakran használok és torrentről szereztem be. Bár torrentről szereztem be, a crackelt verziót használom, de a hivatalos honlapon kifizettem a jogtiszta verziót, bár sose töltöttem le onnan, mivel a torrentest egyszerűen kényelmesebb volt mindennel együtt... Filmeknél szintén nagyon gyakran leszedem a DVDRipet olyan alkotásoknál, amik tetszettek valamennyire, moziban láttam és szeretném megőrizni valamilyen formában (bár simán lehet, hogy sose nézem újra...). Az olyan filmeket pedig, amik kiemelten tetszettek, általában valamilyen díszdobozos verzióban szeretem beszerezni, csak ilyen általában nem szokott létezni. Ez az én nagy problémám, ugyanis én egy igazán jó albumért és filmért szívesen fizetnék, hogy valami guszta csomagban extrákkal meglegyenek, de ilyen kiadványok elég ritkán jönnek. De pl sorozatok nagyonjó példa, amikor "végitorrentezek" egy évadot vagy egy egész sorit, majd beszerzem legálisan is, mert egyszerűen ad egy pluszt az a dobozos kiadás, kell a polcra. De nagyon jó példa erre a Valami Amerika, vagy az Egon és Dönci is: Valami Amerika le is van töltve torrentről, valamint a 4 lemezes VA 1-2 kiadás meg is van véve; Egon és Döncit először torrentről szedtem le, majd megvettem DVD-n, majd a készítőktől letöltöttem a HD verziót is legálisan, ingyenesen.
[Lotterfeld Boholy,]
Szóval lehet itt azzal jönni, hogy pirate bayezek = lopok, de pl zenei fesztiválokra se lenne kedvem nagyon mászkálni, meg úgymond ismeretlenebb külföldi bandák/előadók koncertjeire, ha nem szedem le az albumukat (persze, tudom, hallgassam meg online, de az nem ugyanaz, valljuk be), tehát nem olyan egyszerű ez az egyenlet, mint ahogy lefested.

Netuddki. 2009.04.18. 11:33:47

@Tepi: Az a helyzet, hogy a szórakoztató iparág is csak egy üzlet. Vannak akik megtalálták az aternatív bevételi forrásaikat. Pl. Disney, Lucas.
Szerintem egy kishalnak csak a zenéből megélni nem lehet. Főleg Magyarországon. Mint ahogy sajnos más egyéb kisvállalkozásnak se egykönnyen. Hiányzik a piac és a fizetőképes kereslet. És ezen az sem változtat, hogy van torrent vagy nem van.

oolajtoo 2009.04.18. 11:34:39

demagóg állat.
fizetett cikk!

Flaggx 2009.04.18. 11:35:27

Mielőtt bárki letartóztatással fenyegetne meg: soha nem használtam a pirate bay-t, és egyet is értek azzal,
hogy ha én írok egy programot/forgatok egy filmet/zenét írok évek hosszu munkájával azért abból én hagy éljek
már meg, hagy kérjek érte pénzt(hisz olyat tudok amit mások nem). DE!

Igen, jön a de! Az hogy a svédek , amcsik, franciák hőbörögnek, le van tojva. ugyanannyiba kerül náluk minden,
de jóval többet keresnek, nem állnak anyagi csőd szélén folyamatosan, mint mondjuk itthon sokan. Szinte havonta
jelennek meg itthon jó játékok, kerülnek a moziba filmek, jelennek meg albumok. Mikor kijön egy uj játék, amit
szeretnél megszerezni, mert tetszett a demoja (ha volt ilyen) akkor azért neked rögtön ki kéne csengetni kb 10.000
kőkemény magyar forintot (sok embernek ez a fizetésének egy tizede). Ha elakarsz menni moziba megnézni havonta mondjuk
3 filmet az körülbelül 5000 forint. Kedvenc zenekarod uj albuma (és egy embernek nem csak egy kedvence van) mondjuk 3000
forint. Hol is tartunk a mai nagy magyar valóságban? Havonta kb. 20000 forint (fizetés egy ötöde). Itthon sok ember ezt
nem engedheti meg magának, mert enni kell, bérletet kell venni, lakbért kell fizetni, rezsit kell fizetni, stb.
Tehát ha mindezt törvényesen akarja elérni, akkor egy játékra is 3-4 hónapot kéne spórolnia, sőt majdhogynem luxus már
hétvégente elvinni a barátnődet moziba. A másik anyagi gond a kapzsiság: érdekes módon, új játék/film/album megjelenik,
10/5/3 ezer forintért. Telnek mulnak a hónapok, ugyanaz a játék 3 hónap mulva már csak 5000 forint, a film már csak
3000, az album 2000. Miért? Mert hogy uj dolog, az alapára nem változik, egyszerűen a kiadók kereskedők kapzsisága állandó.
Ha egy játék már megjelenésekor 5000 forintba, a film 2000 forintba (mozi film esetén a mozijegy 500-700 forintba
kerülne, sokkal többen vennék meg, sokkal több réteg engedhetné meg magának az eredeti cuccokat.

Viszont rengetegszer technikai hátránya is van a legalitásnak (ez főleg a zenékre igaz): kinek van ma még hordozható
cd-lejátszója? Mert hazánkban egyelőre még cd-lemezeken adják ki a zenék nagyrészét, ritka az hogy törvényesen valahonnan
letölthető. Itt van az Apple kezdeményezése, 99 cent per zeneszám. Senki nem hitt benne (leginkább a kiadók féltették a
pénzüket) és mégis mekkorát durrant. Kár, hogy itthon ez még nem elérhető trükközés nélkül. Pedig sokkal egyszerűbb lenne,
oldalra beregisztrálni, bankkártyaszámot megadni, két klikk és már lenn is van a hőnáhított zeneszám. Szinte az összes
zenekar önerőből megtudná ezt valósítani (ja, hogy ezzel kikerülhetők a kiadók? Kellemetlen... nekik), hisz ha van weboldaluk,
akkor már semmiből sem tart beleírni az online-zeneboltot. Filmek esetén ugyanez a szitu - igaz itt még a modern formátum
a dvd, de az se tart már sokáig - habár trailer alapján nehéz filmet megítélni. Az elmúlt hónapban nem egy filmet néztem
meg, amit ha moziban néztem volna meg, úgyérezném átvertek, hisz nem ért meg 1-2000 forintot. Se. Ritka, mikor úgy jövök ki moziból,
hogy igen, ezért megérte kiadni ezt a pénzt.

Részemről én sok pénzt megspóroltam volna a kiadóktól, ha nem lettek volna torrent oldalak vagy törtszerverek. Hiszen
ha törtön nem játszottam volna a wowval 1 honapot, sose veszem meg az eredetit, vagy ha megtört Warcraft 3-al nem játszom,
sosem veszem meg az eredetit. Vagy a zenék: ha nem hallgathatom meg az albumot ingyen, sose veszem meg eredetiben, mert
nem azt a világot éljük, amikor magyarországon bárki 20000 forintot kidobhat zsákba macskára.

A poszt-írónak: Games könyvtárba bementem, legalizmus rulez: WoW mappa (eredeti, fizetek érte havonta) Warcraft mappa, Homeworld mappa.
Mind eredeti. Filmek mappa: leginkább sorozatok, amik most (House) vagy 10 éve (Babylon 5) mentek a tévében. (Tényleg, azok letöltésével bűnt
követek el, vagy azt szabad?) Azonkívül tény, hogy vannak benne letöltött most mizban menő filmek is, de a 90%a sajnos egyszer nézhető,
azonkívül ennek felénél éreztem úgy, hogy másfél óra odaveszett az életemből értelmetlenül.

De ha majd beköszönt a paradicsom, és nem havi 100000 forintot keres a magyat, hanem a dupláját, változatlan árak mellett,
nem egy elavult adathordozón kell megvennem a jo zenét,
na majd akkor szó nélkül fogok ugatni a torrentezőkre, a kiadók mellé fogok állni, és elfelejtek minden torrent oldal címet. De addig is
marad minden a régiben.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.04.18. 11:36:08

@Tepi: Ha nem fizet a fellepesedert egy hely, akkor bena vagy, jatssz otthon a garazsban.
minden NORMALIS platznak megeri, ha behozol 50-100 rajongot, akiknek a belepojet felezitek, ezen felul o meg keres a plusz eladott sorrel + azzal hogy ha jo a hely az emberek visszaternek.
Nem egy bandat kisertem figyelemmel / segitettem nekik, pontosan klubturnekkal, akik jok, azoknak nincs gondjuk, ket ev alatt elutnak a nagylemezig. Zeneszekrol beszelek, akik hangszerrel zenet csinalnak, nem DJ jellegu hulyegyerekekrol akik otthon mixelnek valami szart.

mement 2009.04.18. 11:37:01

@Tepi: Szerintem kevesen fizetnek erte, en peldaul nagyon nagyon keves dolgot vettem meg keosbb azokbol amit letoltottem, de azokat viszont tenyleg azert mert annyira eltalalt dolognak ereztem, hogy megerte kiadni erte a penzt.

Egyszeru pelda: letoltok egy albumot amin van 2 egeszjo track amit porgetek mondjuk 3 hetig mig vegkep meg nem unom es el nem felejtem. harom heti, atlagban 3 perces szorakozasert nem adok ki 5-6 ezer forintot egyszeruen nem befektetes , foleg ugy nem hogy a teljes tartalom negyede ertekelheto, de ha letoltok egy masik albumot amin van 5 kurvajo track a tobbi meg felejtos, de azt az 5 track meg fel ev mulva is ott figyel permanensen a playlisten, akkor azt 90% hogy megszerzem legalisan is, igy ugyanis mar megeri kiadni azt a penzt, ugy meg plane ha nem kiadotol hanem eloadotol rendelem/veszem meg.

tehat az igazan minosiegi darabokat megveszik az emberek (sajat magambol indulok ki), de a minosegi kerdes persze elegge szubjektiv dolog:)

baliquez 2009.04.18. 11:38:37

Az Artusjus nálunk tk. legalizálja a szerzői jogok megsértését azáltal hogy előre lesarcolja az adathordozókat, legújabban a pendrive-okat is. Ez totálisan törvénytelen, autoriter diktatúrákra jellemző módszer, alapja a bűnösség vélelme, ami elfogadhatatlan egy európai demokráciában, ahol az ártatlanság vélelme a jogviszonyokat meghatározó norma. Mindezek mellett, még megjelenik a szintén jogellenes kettős büntetés elve is, amennyiben a delikvenst még jól meg is pénzbüntetik miután már - másokkal együtt tömegesen - fizetett rajta kívülálló személyek feltételezett jogsértéséért is a hologramos matricákon keresztül.

"Egy albumnyi zene legyen kétezer forint, egy még nem kifutott film három, a játékszoftverek tíz körül mennek, a grafikai és zeneszerkesztő programok ára változó, de nyugodt szívvel beírhatsz ötvenezret darabonként. Nincs mit szépíteni, ezzel az összeggel meghúztad a fejlesztőket, a művészeket, és a kiadókat."

Hát ez sem igaz, mert:

ha a jogvédett termék végfelhasználói árát ítéli meg a Bíróság egy adatcserével összefüggő szerzői és szomszédos jogok megsértése jellegű perben, teljességgel fals - a termék árának csak meglepően kis része az alkotók javadalma, a legnagyobb része a gyártás, a csomagolás és a terjesztés plusz adók, felsoroltak előnyeiből digitális megszerzésnél a jogsértő nem részesül, kárt pedig abban nem okoz.

A torrent- és adatcsere oldalak, link-adatbázisok nem csupán illegális tartalmak megosztására szolgálnak, életszerű helyzet amikor aktuális ám relatíve nagyméretű adatot kell eljuttatni pl. külsős munkatársaknak. Ha egy ilyen antiwarez-akció miatt a munkatárs nem tud hozzáférni adatához és ebből adódóan munkáltató cégét vagy őt anyagi kár éri akkor jogos követelése lehet azokkal szemben akik teljesítését megakadályozták.

Ami engem illet, minden olyan kezdeményezést támogatok ahol a végfelhasználó a nagy- és kiskereskedelmi láncok, a semmirekellő mindenbe belepofázó kiadóvállalati archuszárok és az artisjushoz hasonlatos, komoly politikai összefonódású tolvajmaffiák kikerülésével juthat a zenéjéhez/szoftveréhez, egyenesen a fejlesztőktől.

Nem akarok azért fizetni mert reklámozzák (meglelem ha kell), nem akarok azért fizetni mert szép doboza van vagy kinyomtatott kézikönyve (veszek oktatóvideót ha kell), nem akarok azért fizetni hogy mellette üldögéljen egy negyedművelt semmirekellő a tenger pénzekért bérelt üzlethelyiségben (elmehet kapálni).

Azoknak akarok fizetni akik csinálták, nem azoknak akik lehúzzák a munkájukat. Ők a valódi tolvajok, nem a torrentezők. Az ő ingyenélésük, haszonlesésük miatt olyan drága a szoftver hogy a világ egyre több részén egyre nagyobb részben nem fizetnek érte az emberek. Visszanyal a fagyi. És ha egy piratebayt lelőnek, nő helyette öt másik.

Valamint
"..egy ilyen kis blogposzt begépelése is pénzbe kerül"
Kiflikkant a nívó. Hova utalhatom a kétforintot? Index-címoldalért nem jár banán? Vagy ragasszak hologramos matricát a monitorra? Pedig ez jó kis kommentvadász poszt lehetne, lám még egy faszozást is sikerült belecsempészni a végire.

Judy Epokit 2009.04.18. 11:45:38

"Nincs mit szépíteni, ezzel az összeggel meghúztad a fejlesztőket, a művészeket, és a kiadókat."

Ezzel a gyonyoru idezettel csak egy baj van. Ha Pistike nem tudja letolteni a fotsopot akkor attol meg nem veszi meg, tehat ezzel maximum Pistike bukik.

A zenekkel filmekkel hasonlo a helyzet. Sokan vannak ugy, hogy toltenek es kozben vasarolnak is musoros cuccokat. Ha nem lehetne tolteni attol meg nem venne meg mindenki mindent amit letoltott. Es itt van a jogvedok ervelelseben a hiba amihez agyatlan modon csatlakoztal. De ennyi erovel akkor kerjuk vissza az ureshordozo dijat, mert az is annyia jogos de legalabbis az elosztasa igazsagtalan.

Samott 2009.04.18. 11:45:44

@Tepi: Miert ne hinnem el? A kerdes nem errol szolt, hanem arrol, hogy te vajon betartod-e annak az egyesuletnek a szabalyait aminek a tagja vagy?

Brian 2009.04.18. 11:46:25

Érdekes dolog ez a megosztás vásárlás probléma. Véleményem szerint jelenleg közel sincs arányban a vásárolható tartalmak ára és értéke. Minimum árat kéne csökkenteni nem verni az asztalt, hogy emelni kell mert keveset vesznek. Olvastam a mit tudom én milyen szövetség megalakulásáról a NOX az első sorban állt és vinnyogtak, hogy hú mekkora kár éri őket. Aztán meg láttam a management-jük névsorát. Egy oldalra nem fértek rá a nevek és a már messziről világító felesleges pozíciók.

Amíg viszont a szoftverekhez korlátozott felelősségvállalással jár licenc addig szintén nem kéne vinnyogni ha nem hajlandók fizetni érte. Valamit valamiért. Hol a fenébe' ér egy Vista 60-70ezer forintot? Főleg úgy, hogy általában 2 havonta kapok 5k körül a "júzerektől" mikor kiirtom az aktuális vírusokat. Mert hiába + 10K évente a vírusirtó az sem 100%.

Nem kevés pénzért dolgoznak az ügyvédek és ha erre futja akkor futná árcsökkentésre is. Nem tűnne el a letöltés de csökkenteni lehetne. Ráadásul kellenének a letöltessél azonos csatornán elérhető boltok. Magyarul a netes vásárlást kéne egy kicsit fejleszteni. A kényelem nagy úr. Igaz ilyenek léteznek, de azok ilyen árak mellett inkább lehúzógépek.

Egyelőre az ár érték arány nagyon odébb van. Nem érdemes a véleményem miatt nekem esni. Nem én találtam ki. A jelek szerint a piac ezt már rég eldöntötte.

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 11:48:58

@Samott: Tehát fizetek-e az Artisjusnak? Igen. Erről beszéltem.

ShagBeckur 2009.04.18. 11:49:47

Ha már a post író ilyen határozott véleménnyel bír, elemezze nekem a következőket.

Volt ugye egy Battlestar Galactica című sorozat, kb. 3 hete vége, leadták a záró epizódot. Hol tart a TV2 a leadással?

TV2-nél szinkronizálják a filmeket, eredeti hangcsatorna nincs! Honnan szerezzek eredeti hangot a szar, félrefordított, kritikán aluli szinkronnal rendelkező TV-műsorhoz? Nincs digitális műsorszórás.

Hol nézhetem meg 720P-ben a BSG-t? TV2 adja? Nem?

Szóval, ha jól értem, "legálisan" a következő lehetőségeim vannak: szar szinkron, szar képminőség, legalább fél éves csúszással, vagy megvárni a BluRay verziót (fél-1 év csúszással), vagy? Vagy letöltöm még aznap, ahogy leadták az USA-ban, eredeti szinkronnal, HD minőségben, reklám mentesen.

Samott 2009.04.18. 11:54:47

@Tepi: a kerdes meglehetosen konkret volt: ta vajon befizetted az itt emlegetett 5000 letoltes utan a 29 (vagy a fene se tudja mennyi most) forintot? Nem altalanos tagdijat, meg a dalok bejelentesehez kapcsolodo dijat, hanem a lettoltesenkenti x forintos dijat?

tompus 2009.04.18. 11:54:52

Nagy hülyeséget írtál kedves posztíró!
A bíróságon is kiröhögték azt, aki azt állította, hogy ha nem lehetne letölteni a számokat, akkor mindenki megvenné.

changebug (törölt) 2009.04.18. 11:59:16

te egy ... jogász lehetsz! (... helyére negativ jelzők)
a) kérdezd meg anyucit/apucit hogy hogy hallgattak zenét fiatalkorukban orsós esetleg szalagos magnón - akkor ők is tolvajok voltak.
b) ha neked kéne portált/blogot készíteni ezt a véleményt nem irtad volna meg - ja hogy az ingyenes - hát persze, mert az mar csak ugy van.

bulizni mindenki szeret, mosogatni senki nem akar. egy ember készit valamit tovabbi 25-en meg akarnak élni belőle. a torrent teljesen elfogadható és illik a képbe. dögöljenek éhen a herék.
lehet elkezdeni dolgozni, termelni.

yupi 2009.04.18. 11:59:50

Az igazság valahol félúton van! A jogdíj egy CD-n nem 2000 Ft, hanem pár száz, talán kettő! a többin a kiadó, terjesztő nagyker, kisker osztozik! Na pont ezt a hányadod lehetne kivenni, merthát ugye nem üzletben vesszük, letöltjük. Nem akarunk kereskedőket eltartani, nem a kereskedelem infrastuktúráját használjuk, eladót sem kell minimálbéren fizetni, tehát ezt a részt köszönjük nem fizetjük ki!! A szerző persze megérdemli, de a ha kiszámolnánk mennyi cd-t winyót pendrive-ot sd kard-ot veszünk évente, amin semennyi jogvédett tartalom sincs, de fizetjük a jogdíjat, akkor elég szép össszeg jön ki. Ezen osztoznak a szerzők. Nem is beszélve a jogvédő borzalmas hasznáról, ill a "nagykalap" rendszert amit most nem részleteznék, ebből pl Presszer többszáz milliót emel ki akkor is ha éppen nem is jelentet meg lemezt!!!!

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 12:00:39

@Samott: A letöltésenkénti dijat akkor kell fizetni, ha én pénzt kérek a letöltésért. Mivel ingyenesen teszem letölthetővé, ezért nem kell fizetnem. A levédetésért viszont fizettem. Na. :)

Illumination 2009.04.18. 12:01:17

Mekkora demagógfasz a posztoló. Végig se írom, mert már az áraknál is baromságokat ír. CD 5000, DVD 5000. Járj néha Media Marktba, mert ott akkor még arra is figyelmes lehetsz hogy ott csak az ilyen tömegszarokat nyomják, meg 7 éves egynyári slágeres lemezeket, és aki vmivel jobbra vágyik annak csak a torrent marad, pá.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.04.18. 12:01:23

Pont ez a lényeg. Hogy ha nem lehet letölteni., vagy nyakon át vakarózva, körülményesen, adataidat évekre begyűjtve lehet - akkor inkább nem kell. Amit szeretek, megveszem, nem nézem az árát. De azt, hogy mit szeretek, úgy találom meg, hogy feltúrom a netet. Igaz, torrenttel rég nem fárasztom magamat, előfizetős oldalakkal pláne nem. Youtube és tsai. De hogy lemezboltokba járkáljak ismeretlen zenékbe bele-belehallgatni? A fenét!

Szóval szerintem jogos a tiltakozás. Ezek a nagy gecik, akiknek az isten pénze nem elég, jogrendszertől függetlenül átverik az akaratukat minden országon. Mindeközben képviselőik simán semmibe veszik egyes magánfejlesztők jogait, és maguk is lopott szoftvert használnak. Na ez kérem kurvára gusztustalan.

éslkdfélsakdgsdgasdg 2009.04.18. 12:02:43

és ezt így komolyan gondolod? nagyon sok együttes van aki már most is ingyen letölthetővé teszi a számokat mert majd úgyis meghallgatják élőben meg megveszi a rádió meg a tévé a jogdíjakat és még ígyis szépen eléldegélnek
senki nem mondta hogy az emberek nem tudják hogy ez illegális csak azt hogy szerintük elfogadhatatlan az ára

dr. Wilbur Swain 2009.04.18. 12:04:33

arra a perre várok, amikor egy mozinéző perel be egy mozis céget, mert egy szart nyomtak le a torkán (a trailerrel történő megtévesztés után), ami elvett az életéből másfél órát, valamint anyagilag is megkárosította
ilyen mikor lesz?

jdavidpeter (törölt) 2009.04.18. 12:04:55

Én a Pirate Bay-en szedem le a Linuxot, Open Office-t, GCC-t, meg hasonlókat. Persze jön a hülye szöveg, hogy ehhez nem kell a Pirate, mert Google-n keresztül is van link direkt letöltésre. Ja, csak kb 100-szor annyi idő (nem túlzás). Akkor most mi van?

Agagag 2009.04.18. 12:05:11

Itt a kiadók hisztiznek, mert kevesebb lé jön be nekik egy "sztár" kiszipolyozásából, meg TE is kevesebbet veszel a fogyasztásra termelt agyaddal, mert a reklámokkal meg mindennel kényszerítenek, de a annyi pénze meg nem mindenkinek van, egyébként hazánkban a magáncélú letöltés legális, úgyhogy csak azokat basztads, akik letöltenek és kereskednek vele, akik egyébként a korrupciót használják ki, amit az állam támogat - akivel a kiadók is vannak.
Így egy húsról most nem 76, hanem csak 75 bőrréteget tudnak lehúzni.
Ezt mocskos mohóságnak hívják, és geci dolog.

Samott 2009.04.18. 12:08:47

@Tepi: Van egy rossz hirem, ugy nez ki megis kell a teljes EmilRulez! idezet:

"Állítjuk továbbá, hogy értelmetlen lenne az önmagunk hirdetésére felhasznált saját szerzeményeink letöltése után letöltésenként 29 Ft jogdíjat fizetni a Szerzői Jogvédő Egyesületnek, amelyből ők majd egyszer visszautalnának nekünk letöltésenként kb. ötven fillért. Lehet, hogy ideje lenne átgondolni a szabályokat, b+!?"

Bizony, pengetni kell akkor is, ha nem kersz erte penzt. (ahogy szerintem, meg a biroi gyakorlat szerint is, ott van az esszeruseg hatara amit te irsz: ha nem kersz vagy adsz penzt erte, akkor nem buntetnek a letoltes/feltoltesert sem... )

Vazze Peti, most nezem a neved... kicsi a vilag. ;)

vita-min 2009.04.18. 12:11:48

Emlékeztek, hogy pár hónapja az isohunt.com átállt https-re? Oszt ha majd a trackerek meg a letöltő szoftverek is szépen secure protokollon mennek, akkor pofabe lesz minden jogvédő köcsögnek.

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 12:11:53

@Samott: :))))) Szeva Attila! Akkor most fizessek a letöltések után vagy se? :D

Kivlov 2009.04.18. 12:11:59

én csak filmeket szoktam torrentről behúzni.
1000-1500 körül van egy mozijegy, 2 főnek rágcsával 1ütt alsó hangon 3000 HUF. holott max. 500at érne. Ezért torrentről ingyé megnézheti az ember ahányszor akarja. Persze más a hangulat + stb., de válság van, takarékoskodni kell. :)

CApa (törölt) 2009.04.18. 12:14:37

@porthosz: Annyiban tévedsz, hogy nem a kiadó hanem a kereskedő és az állam fogja a legtöbbet egy hanglemezen.
Szokásos menet: nettó 1500 Ft-ért kapja a nagyker, 2000-ért adja a kiskernek, az meg kiteszi a polcra 3000+ áfáért, s máris ott van a 3600 Ft-os fogyasztói ár.
Abból az 1500-ból kell kihozni a kiadó hasznát, a felvétel- és a gyártás költségeit, a zenész részesedését, reklámot stb. is. A kereskedő meg 1000-ért még a kezébe sem hajlandó venni, kevesli az árrést.
De ez meg onnan van, hogy az ő pénzéből (is) jó ha 200 Ft megmarad adózás után - vagyis a legnagyobb kasza az államnak jut.

Olyan megoldás kell, ami kihagyja a kiadót, a kereskedőt, na meg az elképesztő állami adóelvonásokat is. Külföldi honlapon árulni olcsóért, a bevétel külföldi bankszámlára...? Hmmm?

ShagBeckur 2009.04.18. 12:16:11

@Kivlov:

Hát én még mindig azt mondom, hogy inkább itthon. Kényelmes, nem üvölt afilm, nem zavar a mellettem ülő. Ha barátnővel nézel filmet és tüzesebb állapotba juttok, nem kell megvárni azt se míg haza értek :)

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2009.04.18. 12:17:14

A művészetet nehéz készpénzé tenni, mivel az értékét is nehéz meghatározni. A kiadók persze vállalják ennek "terhét" de ahelyett h alkalmazkodnának a megváltozott körülményekhez és kitalálnának vmi életképes megoldást, csak idejétmúlt, álszent dumával tartják a markukat.
Léptek volna előbb, így jártak!

BKV - Önnek megyünk 2009.04.18. 12:19:23

@Tepi: ez azert van mert ingyen meg meghallgatlak de tudod ki fasz fizetne ezert penzt...

ha penzt akarok kolteni akkor azt olyanra teszem ami el is eri azt a minoseget. Tehat nekeverjuk mar az ingyen eleg jot es a na ezert mar penzt is adnek kategoriat...

BKV - Önnek megyünk 2009.04.18. 12:20:52

egybkent a post logikaja alapja akkor buntetni kene azt is ha kolcsonadom a haveromnak a dvd-met

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 12:21:31

@BKV - Önnek megyünk: Nyilván nem erről van szó, amit írsz. Ugyanis azokról beszéltem, akiknek tetszett. Ha neked nem tetszik, ne fizess érte. Kár, hogy durván fogalmazol, mert én se bántottalak. Ha figyelmesen olvastad volna, amit írtam, akkor belátnád, hogy nem azt irtam, hogy előre fizess jó sok pénzt.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2009.04.18. 12:21:39

@porthosz:
kösz, h nem kellett leírnom, amit akartam:)
ott a pont.

Bangjohansen (törölt) 2009.04.18. 12:22:40

Ez sajnos nem így működik, hogy ha nem tölti le akkor megveszi.

poszthosz nagyon helyesen írja, hogy ha nem lenne torrent akkor az emberek pontosan addig nyújtozkodnának, amíg a takarójuk ér. Azaz havi néhány ezer forintért vennének szoftvert, zenét, filmet, mert ezt engedhetik meg magunknak.

Pld a Microsoft jelenleg nagyon sír, hogy őt mennyi veszteség éri és kétkézzel tömi pénzzel a BSI-t, hogy harcoljanak a szoftverkalózok ellen. De nevetséges az hinni, hogy mindenki megvenné a jogtiszta windowst közel 500 USD-ért világszerte, ha nem jutna hozzá illegálisan. Mert az emberek vásárlási szempontból nehezen alkalmazkodónak tekinthetők, azaz továbbra is ugyanabban az árkategóriában keresnének operációs rendszert ahol korábban is. És mi van még ott? Ingyen a Linux.
Na akkor mit szólna a Microsoft ha a most tört windowst használók mint linuxra váltanának?

Tévedés az hinni, hogy a toronyóra aranylánccal pénzért is kellene, az csak ingyen éri meg. Ha fizetni kell, akkor jó a falióra is.

vita-min 2009.04.18. 12:24:51

Vallomás: játékszoftvert már jóideje eredetit vásárolok, persze csak a fent említett első árzuhanás után. Korábban töltöttem mindent, de valahogy jólesik megvenni.
Filmet baszki, soha! Esetleg 5-6 évente, ha valami fanatikusan imádott dologról lenne szó. A film az olyan, hogy ha egyszer nézem meg, az kb. másfél óra, ha kétszer az 3 óra stb. A játék? 30-50 óra ha egyszer nyomom végig, 60-100 óra ha kétszer... Értitek ti VALÓDI TOLVAJ köcsög szemét marketinges-reklámos-jogvédő-hazug-válságkeltő-telhetetlen szarládák? Mi a faszért adjak én 5000Ft/1,5 óra pénzt azaz 3333Ft óradíjat az egyébként halálbéna "alkotásokért", amikor igenis ADOK 266Ft (8000Ft/30óra, pedig inkább 4 v. 2 ezerért veszem, de mindegy) óradíjat egy színvonalas játékért!
Teccikérteni?

BKV - Önnek megyünk 2009.04.18. 12:25:23

@Tepi: nemerted!

attol hogy tetszik meg nem biztos hogy penzt is adnek erte. Nem rohanok minden lemezt megvenni amit a radioban hallok es hat tetszik. Vannak fokozatok teccikerteni?

Samott 2009.04.18. 12:25:51

@Tepi: :)))

Latod, ez a gaz, hogy nem csak minket egyszeru felhasznalokat, hanem a zeneszeket is csak kihasznalja ez a tarsasag... sajnos igen, neked is fizetni kellene az ingyenes letoltesek utan, aminek egy reszet (hiszen az apparatust, ugyvedeket fizetni kell valamibol) talan visszakapod a vegen.

A jo hir az, hogy valtozik a vilag, a regi model a szemunk lattara omlik ossze... hogy mi lesz az uj modi? Csak tippelni tudok, de szerintem a zene nagyjabol ingyen lesz, a szerzok jovedelemhez csak a koncertekbol, fellepesekbol es a rajongoknak szolo emelt tartalombol (sorszamozott, bosegesen felextrazott (igenyes booklet, dedikacio) albumok, dvd-k, merchandise) fognak jutni. Meg termeszetesen abbol, ha mas felhasznalja a termekuket valamifele jovedelemszerzesre (pl. a zenedet egy filmben)... de annak vege, hogy a juzer kenytelen fizetni a zeneert.

kaboca36 2009.04.18. 12:27:38

Igazad van CApa .Sokkan csak mammognak de nem tudjak miröl.
Nallunk eleve az ures cd-ken rajta van a jogdij.
kivancsi lennek azt ki teszi zsebre.
100 db CD kb 15ezer az USA-ban $15-20 (4000 forint)

meg minek vegyek meg egy cd-t ha csak 2-3 szám tetszik róla???

lásd apple store, igen is az emberek hajlandoak fizetni csak ki kell fejleszteni a megfelelö rendszert.
a Sony most megy a youtube-ra a filmjeivel.

változik a világ alkalmazkodni kell hozzá nem ugatni.

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 12:28:47

@Samott: Emiatt teszem ingyen letölthetővé a dolgaimat. És gyakorlatilag nem rinyálásból írtam, nem is panaszkodom, csak Demo kommentje csalta ki belőlem a válaszomat, miszerint ha tetszik az embernek, akkor úgyis fizet érte. És ez egy kamu.

teisfiambluetooth 2009.04.18. 12:29:05

Előre is bocs, nem olvastam át az előttem szólókat. Másodszor bocs, mert már 1000x leírták máshol, máskor mások előttem, de...

Amikor képzeletbeli oszlopokba rendezzük a forint/dollár milliókat amivel a torrentezők megkárosították a zenészeket/filmeseket/programozókat akkor tegyük fel a kérdést, hogy ugyan meghallgatná/megnézné/használná a letöltése tárgyát ha fizetnie kéne érte?

Kissrác letölt minden új játékot ami megjelenik. 10-15E Ft/db lenne boltban. Meg tudná venni őket?A többség aligha. Kit károsított ő meg? Senkit, hiszen ha nem tölti le ingyen úgysem vette volna meg... Ellenben előfordulhat, hogy a 100 ingyen letöltött játékból az egyik annyira bejön neki, hogy megveteti a szüleivel, mert az anynira űber, hogy kell eredetiben.

Ugyanez igaz a filmekre és a zenékre is.
Ember rádióban meghall egy számot, megtetszik. Mi ez, ki ez? Youtube keres, talál meghallgat több számot. Majd keres torrent letölt, meghallgat egész albumot. Ezek de királyak! Jönnek szigetre/baltonsoundra/voltra! Jegyet megvesz, elmegy koncert/fesztivál. Ennyi. Ha egy varázsütésre megszűnne a lehetősége, hogy ingyen meghallgassa őket, akkor ugyan mikor emelné le az XYismeretlen nevű zenekar 3000Ft-os cd-jét a polcról? Soha, ott rohadna el, a koncertjükön meg nem 5000-en hanem 5-en csápolnának.

Mozifilmek? Hányan vannak akik "mi lehet ez, na mindegy IMDB-n kapott egy 4.5-öt letöltöm, ingyen az ecet is édes..." alapon néznek meg B, ZS kategóriás filmeket? Ugyan ki a tököm nézne meg sorra minden ilyen szart a moziban? Hol károsodott a film készítője? Maximum ott, ha nem lehetne letölteni senki sem látta volna azt a szart amit készített. :)
A gyűrűkúrára, meg a stártvárszra, meg úgyis beülnek moziba mert a látvány egész más mint otthon, még plazmán is. De beülnek párok/társaságok akkor is ha nagyon nem érdekli őket a film mert a lényeg az együtt elmenni vhova és nem otthon ülni. Ők úgysem töltik le, hanem megveszik a mozijegyet mert nem a film a lényeg, hanem a program. A DVD kölcsönzők, árusítók valóban rosszul járnak, de egyrészt az üres DVD-kre is rábasszák a jogdíjat ha Srekk van rajta, ha az unoka ballagási fényképei, másrészt legalább nem gyártunk annyi felesleges műanyag szart. A torrentről letöltött Shrek nem szennyezi a környezetet. :)

Végül de nem utolsó sorban szót ejtenék a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országok TVcsatornáin futó TV sorozatokról is. Ha valaki ma Magyarországon letölti a Született feleségeket, vagy a Battlestar Galactica-t, ahelyett, hogy megnézné valamelyik fos hazai kereskedelmi csatornán az nem lopás, hanem KRITIKA! Kritika az idióta műsorpolitikának. Ítélet, az össze-vissza vetített, állandóan más időpontokra helyezett, kritikán aluli szinkronnal, roszabb esetben megvágott valódi mostohagyerekként kezelt sorozatvetítések felett. Megkárosítottalak kedves TV2, RTLklub? Igen? Basszátok meg kivágom a TV-t is az ablakon, kiköttetem a kábelt és monitoron, netről szórakozok. Ti meg örüljetek együtt a győzike/mónika show lobotómián átesett nézöközönségével együtt a remek nézettségi adatoknak.

Az internetet kihasználni kéne tisztelt jogvédők, nem csak pampogni. A világ előre halad, a technika fejlődik és alkalmazkodni kell.

Na kb ennyi, megyek enni.
By

taurus80 2009.04.18. 12:32:06

Nos:

Sose vennék Kispál cd-t, mert a metált szeretem. De letöltöm, hallgatom, és volt koncert, elmentem, mert bejött. Ha nem töltöm le, nem hallgatom, és sose megyek koncertre. CD-t így se vennék Kispált. A zenekar nyert a torrenten egy koncertjegyet, és gyakorlatban nem károsítottam semmivel, mert ha nem lesz torrent, sose veszek majd tőlük cd-t, mert drága.

Letöltöttem a Moonspellt, mert a kedvenc bandám. Meghallgattam az albumot, és MEGVETTEM a cd-t, mert rajongó vagyok. Mondjuk kreatort sose ismertem, de töltöttem le, és mivel tetszik, az új cd-t megvettem. Más zenekartól sose vennék cd-t, de hallgatom őket (pl Finntroll), és elmentem a koncertjükre. Most ki nyert, és kitől loptam?

Ismerősöm letöltötte a Photoshop-ot, még régen. Megvenni nyilván nem tudta volna, de nagyon szerette használni, meg tanulta is. Az értelmetlen bölcsészdiplomája után el tudott helyezkedni grafikusként, és az a cég már megvette a PS-t. Tehát az Adobe nyert egy dolgozót, aki a szoftverüket használja.

Sok zenekar meg épp a netes terjesztés miatt futott be (Belga). A Nine Inch Nails becsületkasszában árulja a zenéjét a neten, és él, mint hal a vízben. Szegény kőgazdag stúdiók meg fosnak, hogy kihagyják őket a bizniszből, és a zenekarok a neten fogják direktbe értékesíteni a portékát.

Asidotus 2009.04.18. 12:36:17

Nem olvastam végig a kommenteket, ezért lehet, ami elhangzott már:
- A többség a kedvenceit a tévéből, rádióból ismeri meg. Oda márpedig nem kerülhet be minden produkció, egyértelműen a mennyiség miatt (csak a Hammerworld havonta 80-90 metallemezről ír!) Ha nem válogatnának közülük a kiadók, akkor soha egy banda sem lehetne sztár, mert egyszerűen elveszne a tömegben. És amit nem ismernek a tömegek, annak a koncertjére sem mennek el sokan. Felteheted a netre, és reménykedhetsz, hogy valamely újság/netes oldal jót ír rólad, és az emberek érdeklődni fognak irántad, de a sztárokat elfelejtheted.
(Sztárok alatt nem azokatértem, akiket a ngy kiadók lenyomnak a torkunkon, hanem azokat, akiket a kiadók befutattak, majd miután minőségi prdoukcióval álltak elő, sztárok maradtak: Madonna, Depeche Mode, Sting, GNR, Metallica, AC-DC, Prodigy)

hkalman 2009.04.18. 12:41:26

Tepi: Regelj egy - kulfoldon is - jol hangzo domaint, egyszeruen megteheted, hogy online meghallgathato minden ingyen, de a letoltesert mondjuk albumonkent 1$-t kersz :)

Esetleg a lejatszoba egy ertekelest is lehetne rakni, hogy kinek mennyire tetszett, mert a meghallgatta != azzal, hogy tetszett is. Ez neked is egy jo visszajelzes lenne, hogy amit csinálsz az mennyire jó, illetve melyik szam az, amelyik jobban ill. kevesbe tetszik a hallgatoknak.

Egy kis ingyen reklamot meg tudsz magadnak csinalni, ha akarsz, hogy oda is talaljanak a hallgatok ;-)

(mondom ezeket ugy, hogy gozom sincs ki vagy es mit csinalsz, mert nem hallgattam bele)


A masik resze pedig, hogy Demo nem mond feltetlenul hulyeseget, hogy ha letolt egy teljesen ismeretlen eloadotol valamit es megtetszik, akkor lehet, hogy meg is veszi. Velem is megesett, hogy egy eloado weboldalan olyannyira megtetszett a felrakott album, hogy miutan online meghallgattam mar rendeltem is, pedig nem volt egyszeru ralelni, mert fiatal volt es akkoriban meg nem is volt ismert...

Samott 2009.04.18. 12:41:33

@Tepi: megneztem a honlapodat, szvsz nem jo ez igy... oszinten szolva en a ha komolyan gondolnam ezt a helyedben, minden letoltes gomb melle tennek egy donate gombot es direktebben reklamoznam a dolgot... pl. a letoltes oldalon is jeleznem a megvasarolhato albumot, illetve tudatositanam a letoltokben hogy bar ingyen adod minden tamogatast szivesen fogadsz. Egy donate gomb a keped alatt ehhez keves... en csak tippelek, korbe kellene nezni, masok hogy csinaljak ezt.

Viszont BKV bar tenyleg durvan fogalmaz, abban igaza van hogy ez fokozatos dolog... letolti aztan anyaz hogy miert pazarolt erre idot meg savszelt, letolti es azt mondja magaban ez biza jo volt, letolti es bookmarkolja a helyet, letolti es megkoszoni... es meg csak ezutan jon az hogy tamogat is teged.

baget 2009.04.18. 12:42:09

Az igazán minőségi filmet, zenét stb-t meg fogod venni. Én legalábbis megveszem.
Csak nem mind egy hogy premier időben 5kilóért veszel DVD-t vagy kis idő elmúltával 1-1,5 ért.
Irreálisak az audio-viz munkásság árai, fizetési arányokban nézve.
De haragudnék is magamra, ha nem lenne meg pl. az összes Cseh Tamás bakelit.
Mert az olyan, hogy örök.

Kopi3.14 2009.04.18. 12:43:08

modortalan leszek: amíg a szájbabaszott paraszt vadbarom kiadóvállalati koncentrációs táborba való emberszerű férgek a legális vásárlókat basztatják olyanokkal, mint dvd legelejére feltett kikerülhetetlen a letöltés is lopás baormságok, addig dögöljenek meg a saját szarukban, és igenis virágozzon a letöltés. A trágya meg fulladjon meg magában.

mondom ezt úgy, hogy rnegeteg cd-t, dvd-t veszek eredetiben, könyvet amit lehet eredetit olvasok, nem fénymásoltat, szoftverből is igyekszem legálisan működni.

A torrent egyébként tökéletesen működik legálisan is, pl linux disztrók leszedésére, megosztására, vagy játékpatchek terjesztésére, a központi szerverek leterhelése nélkül.

teddyde 2009.04.18. 12:43:49

Kedves cikkíró! Most menj haza, és számold össze, hogy az otthon található gépek hány százalékán van eredeti windowsod.

Asidotus 2009.04.18. 12:44:03

@taurus80:
A Nine Inch Nails-szes példával az a baj, hogy őket még anno a profitorinetált kiadók juttatták a csúcsra, ha nincsenek, akkor Trent Reznor lehet, hogy ma is valami külvárosi klubban nyomná a zenéjét, és az a kevés szerencsés, aki találkozott vele, az lelkendezne, de hangjuk elveszne a tömgben, ahol mindkeni a saját személyes kedvencét szajkózza.
Elég megnézni, mi történt a Beatles óta. Ők mindenki kedvencei voltak, azóta sem tudott senki sem akkor népszerűségre, annyira egyértelműen széles körben való elismertségre tenni, azért, mert annyiféle zene van. 1989-ben a Pokolgép Magyarországon 100 ezer lemezt adott el, ma 5 ezret sem. Nem a Gép lett gyengébb, hanem annyi másra tud költeni az ember, mert annyi minden jelenik meg. Mindent nem vehetsz meg, minden koncertre nem mehetsz el, mert vannak fizikai korlátaid.

Bangjohansen (törölt) 2009.04.18. 12:44:05

Tételezzük fel, hogy nem töltöm le X filmet torrenten. Így nem tudom, hogy az jó film és boldogan élek bölcs tudatlanságban.
Ezek nem veszem meg a Nők Lapját, aminek a címoldalán az X film sztárjával készült interjút reklámozzák. Szó nélkül elmegyek a joghurt vagy pudingos dobozok mellett a közértben amin az X film figurája van. Nem veszem meg a gyerekemnek a sarki trafikban az X film főhős gumifiguráját és amikor valamelyik kereskedelmi tv leadná X filmet én elkapcsolok egy másik csatornára, mert nem tudom, hogy X filmet meg kellene néznem.

Azaz lehet, hogy nem fizetek magáért a filmért, de még a másodlagos bevételeken keresztül (fotó jogdíjak, reklámfigurák,tv nézettségből fizetett jogdíj) én is fizetek a film készítőinek. És akár megvehetem 990-ért DVD-n a Tescóban is ha tetszett (mert ugye a Divx minőség csak letölteni jó).
Ez mind pénz. És amennyire tudom a másodlagos bevételek sokkal nagyobbak mint a jegyeledásból származók. Meg kellene gondolni, hogy ha ezt hajlandó lennék fizetni, akkor azt hagyni kéne.

hkalman 2009.04.18. 12:45:49

Es ami meg fontos, hogy itthon ne is vard, hogy PayPal-on barki is fog fizetni. Azt tapasztaltam, hogy a webaruhazainkban online fizetok mind a CIB bankos kartyaelfogadast valasztjak es senki sem a PayPal-t.

Samott 2009.04.18. 12:49:12

Meg egy dolog, zeneben nem nagyon tudok nyilatkozni, de filmeknel eleg gyakran elofordul, hogy a letoltott es jonak talalt filmeket megveszem "eredetibe"... gyakorlatilag feleslegesen, mert a film ott figyel a vinyon (neha mar HD minosegben) es inkabb azt nezem mint a gyari lemezt, amit teleszornak atugorhatatlan fenyegetesekkel (erted ezt? engem fenyegetnek, aki megvettem az eredeti lemezt - ilyen nincs a masolt peldanyokon;)) a legnagyobb gond ezzel, hogy neha nagyon nehez beszerezni oket, ha az ember egy kicsit valogatos. Meg perzse az, hogy ebbol a legkevesebbet pont az kapja, akit szivesen tamogatnek. Megis megnyugtatja a lelkem...

Meg egy gondolat az elozohoz: nekem nem lenne pofam masolt cuccot ajandekba adni, itt meg van keresnivaloja az eredeti kiadvanyoknak.

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.18. 12:49:17

@hkalman: A következő lemezem amúgy kártyás fizetéssel lesz majd elérhető... Pont emiatt. Bár sokkal több letöltő érkezik külföldről, ezért választottam a paypalt. odakint már azért elterjedtebb.

vita-min 2009.04.18. 12:49:26

@hkalman: ... mert a PayPal-lal is embargón voltunk évekig baszki! Mi mindenen csak szopunk. Én inkább fizetek PP, mert kevesebbet kell gépelni, meg memorizálni.

Kopi3.14 2009.04.18. 12:53:11

Egyébként ha valaki tud nekem helyet modnani, ahol tudok Tarhonya kedélyzenekart venni, az jelezze, rohanok vásárolni. Ha valaki tud nekem Berlin felett az Eget keríteni, hasonlót cselekedjen.stb.stb. Amit a kibaszott redves kurva kiadók nem hajlandók árulni, azt hogy szerezze meg az ember, mint szerintük lopva? Pl Volt egyszer egy vadnyugat. Érdeklődtem utána dvd kapható-e. nem. Nem is lesz. Köszönöm, akkor torrent. A kiadók meg talán jobban tennék, ha flemérnék mire van igény, nem pedig tömni akarnának minket, mint a libát. Négy mancsot nekik.

taurus80 2009.04.18. 12:54:13

@Nűnű:

Igen, a NIN még régen lett sztár, ezzel nem vitatkoztam. Csak jeleztem, hogy ők így próbálnak mostanában boldogulni, nem egyedüliként. A kezdők nyilván bajban vannak mert dugig vagyunk zenével. De sosem lesz olyan a helyzet, hogy mindenki boldog legyen.

gastro vazze 2009.04.18. 12:56:25

Én a Takent már alig vártam, hogy megnézhessem... Le is töltöttem, qrva jó volt...Nem tehetek róla, hogy a mozikba csak idén márciusra ért be...Sajnálom, nekem decemberben volt kedvem megnézni, így nem tehettem mást!

Survivort, 24-et hol a retkes faszban tudom máshol követni?

Lord Multifilter · http://filter.blog.hu 2009.04.18. 12:56:33

"Lopáson kívül használod egyáltalán bármire a Pirate Bay-t, vagy valamelyik hasonló oldalt?" Milyen lopas, te korlatolt idiota? Ki lop, mit es kitol? Ki jar rosszul? Olvasd mar el a kommenteket hatha rajossz, hogy mennyire nagy luzer fasz vagy.
Ha nezem mondjuk a Prison Break-et eredetiben angolul, hogy gyakoroljam a nyelvet, akkor most ezzel kit bantok? Soha nem adnek penzt erte, mert annyira nem jo. Viszont rakattintottam egy csomo embert es van aki meg is vette dvd-n. Nekem nincs dvd lejatszom. Szoval vesztett barmit is a FOX? Nem, ellenkezoleg, nyert. Ingyen nepszerusitem a sorozatat, amibol bevetele van es raadasul ha az RTL meg a TV2 nyomonkoveti az illegalisan letoltott sorozatok aktualis nepszeruseget, akkor abbol megint van nagy bevetel ha bevasarolnak beloluk. Szoval bocs azert, hogy idiotanak hivlak, nyilvan banto, dehat hogy lehet ilyen postot irni?

Eastbay1 2009.04.18. 12:56:47

Kedves Boholy, gondolom tudod szerkeszteni a saját írásaid. Azt tudnám javasolni, hogy baromigyorsan szerkeszd ki az egész posztot a kukába, mert csak hülyét csinálsz vele magadból.

flimo13 2009.04.18. 12:57:37

Hülye vagy fijam-lányom, ez nem lopás, sőt idehaza még csak nem is illegális. Azt meg nem tudom, ki melyik kisujjából szopta, hogy torrent nélkül valaha is megnézném teszem azt a Betépve című filmet. Azért ezt írom, mert a lewarezolása után nem sokkal megvettem dvd-n. Nahopáá, ezt melyik rovatba írjam?

Vagy hogy a sorozatdvd-ket említsem, HBO híján mai napig nem látom a Róma című sorozatot, és ingert se érzek, hogy eredetiben figyelgessen a polcomon. Szinkron ritkán jó, pl a BSG-t totálisan elrontja, magyarul annak se biztos, hogy rajongója leszek. Persze, a gagyi szaroknak kára van, mert ingyen lehet csekkolni az egészet, és a fosért hülye lesz fizetni még egy gyűjtő is.

vita-min 2009.04.18. 12:58:19

@gastro vazze: ja, a TSCC is behalt az 1. évadnál, mert NEM KASZÁLT ELEGET a TV2 vagy mittudomén melyik, mert ugye SOSEM nézek TV-n sorozatot!

Magustanonc 2009.04.18. 12:58:48

SZVSZ a jogvedok keze bilibe log, ha azt kepzelik, hogy mindenki megvenne a letoltott anyagokat, ha nem lehetne letolteni.

Mivel tudjak bizonyitani az okozott kart?

Peppone Botazzi 2009.04.18. 13:03:11

Gondolom a postoló jogtiszta oprendszer és office csomag alól írta a posztot...
A DVD-k árát megemelték a hologrammos matricával valamint egy lemez film ne legyen 5-10-15 ezer forint amivel lehúznak és akkor kifizetem. Valamint egy lemezen nekem ne 12 szám legyen, mert akkor a 2 órás zenehalgatás lemezcserékkel megy el.
Lehúznak nemzetközileg az euró miatt, lehúz a kormány, lehúz a helyi vezetés, meglop a posta, lehúz a parkoló társaság. Ott vagyunk lehúzva átverve ahol lehet. Hol nem szarom le az álszent posztoló erkölcsi aggályait? Nem sírok a piratebay miatt, tiltsák be, jön majd 20 új egyből másnap.
Amúgy csak úgy eszembejutott, a múzeumokban miért van belépő ha az az állam tulajdona és a nemzeté?

Peppone Botazzi 2009.04.18. 13:03:53

Nem féltem én a hiéna kiadókat, meg a 100-ezrekért negyed órát haknizó művészeket sem...

szmoker (Homo Trollicus) 2009.04.18. 13:05:03

Csak annyit szeretnék mondani, hogy a Monty Python megelégelte, hogy a Youtube-on kalózkodják a műveiket, ezért NEM perelt, hanem ők maguk tették fel, fullos HQ minőségben a cuccaikat. Bosszúból :)
Ennek örömére a Monty Python DVD-k eladása 23 000 (azaz, huszonhárom EZER) százalékkal nőtt.

vita-min 2009.04.18. 13:05:26

... nem akarom hergelni magamat és a tisztelt torrentező társakat, de a TV-ben ha meglátok egy kibaszott reklámot, kiver az ideg! Hogy a k.any... bocs visszafogom magam, szóval hogy merik a fárasztó napom után (mert én rendes munkával szerzem a pénzemet) a jó kaja meg sör mellé tervezett esti szórakozásomat elrontani a szemét, senkit nem érdeklő úgysem-aztveszem-bazdmeg reklámjaikkal! Megint a torrentnél kötöttönk ki nem? Látott valaki letöltött filmben reklámot? Na én azoknak TÉNYLEG fizetnék, azoknak az anonim, markukat nem tartó rajongóknak, akik kipucolják a szemetet a sorozatokból. Meg a feliratfordítóknak!

Peppone Botazzi 2009.04.18. 13:06:57

Feliratfordítók for president. Persze az is hír volt hogy a kiadók, meg stúdiók lopják a munkáikat. Akkor most?

Tib 2009.04.18. 13:07:40

Ez egy kiváló post volt, nagyon tetszik, gratulálok!

Én kb 20 éves koromig nem nagyon tudatosítottam magamban, hogy a warez lopás, de mondjuk magamnak nagyon nem is töltögettem le, max. pár játékot, de tényleg csak pár darabról van szó.

Érdekes, hogy filmet sose töltöttem le, és audiót is nagyon keveset, tipikusan olyat, amit ha megvesztem volna se tudtam volna megvenni, annyira ritka vagy régi volt.

Aztán egy nap eldöntöttem (nagyon kemény döntés volt), hogy legyen minden legális. Nekiálltam nézni az open source termékeket, és a titok az, hogy néha sokkal nehezebb megtanulni őket, de van sok, ami versenyzik a fizetős megoldásokkal.

Ami játékot játszom, azt mind megveszem, általában amikor már 1000-2000 Ft. Nekem nem sürgős, hogy állandóan a legújabbal játszak, pl. Crysis is most lett meg akcióban, 2000 Ft-ért. Ráadásul olyanokat választok, ami elfut a viszonylag gyenge gépemen, és nem zavar, hogy nincs rajta plusz öt textúra meg 8x antialias. :-) (A Crysis speciel pont kivélel, minden lowban épp elmegy...)

Ha az ember kialakít egy nyugodt vásárlási szokást, akkor egyrészt ötödáron veszi meg a szoftvereket (és elég 2 évet várni), valamint amiatt, hogy két év késésben van, fillérekért lehet megvenni, ami a jelen pillanatban high-end hardvernek számít.

Szóval ennyit erről, és egyébként én pont annyit játszom a játékokkal, hogy az a 2000 Ft egy jó ár/érték arány, nem vagyok poweruser.

Zenékkel kapcsolatban örülök, hogy megszűnik sok helyen a DRM, nem azért mert szeretném másolgatni, hanem sok zenémet lenyelte egy DRM váltás, és nem fogom többet visszakapni a licenszemet.

Manapság egyébként nagyon sok jó ingyenes zeneforrás is van, meg lehet belehallgatni, 200 Ft meg nem tétel sok esetben.

Egyébként a zene témában felemásak az érzéseim, mert tényleg van sok olyan zene, amit sose ismertem volna meg, ha nincs fent a neten, másrészt viszont valljuk be, nem vettem meg a nagyrészét, VISZONT megvenném, ha tudnám hol a túróban lehet.

Mindenesetre mostanában már nem töltök le zenét, inkább olyan témájú rádiót keresek (akár a neten is), ahol a nekem tetsző zenék vannak, és ha találok nekem tetszőt, rákeresek a szövegére, és mindig megtalálom utána online boltban.

Videót pedig veszek DVD-n.Megvárom, amíg lemegy 1000-2000 forintra, és lehet gyöngyszemeket találni.

Az a jelszó, hogy nem kell mindent, azonnal. Ez az, amit az egész piac sulykol, hogy MOST vedd meg, mert nem lesz holnap, kifut, nem adják tovább el, stb. (A lófaszt.) Ez egy mantra.

A hülye user meg elhiszi, aztán megy venni (Amerikában), itthon meg van a savanyú citrom, itthon is mindenki AKAR, igy hát megszerzi.

Pedig csak egy kicsit kell várni, és az ember 1/5 áron, reális értékért reális áron, mindent megvásárolhat legálisan.

Úgyhogy mindazok, akik elmagyarázzák, miért nem lopás a warez vagy downloadz, azok igenis bűnt követnek el, és ez a legbutább bűn a világon: egyszerűen mohók és türelmetlenek, és emiatt lopnak.

Mellesleg érdemes lenne a tényt, hogy ezek a dolgok lopások, már kiskortól kezdve tanítani, ugyanakkor egy viszonylag türelmes hozzáállást tanúsítani, mert a tiszta élet szándékának belülről kell fakadnia, nem külső kényszerrel elérni.

Végül pedig azzal egyetértek, hogy Photoshop, Matlab, Maya, stb. esetében kellene egy olyan nonprofit licensz, ami nem az Educational, fillérekért (tényleg, ti tudjátok, ha diákok vagytok, milyen olcsók ezek??), hanem egy olyan, ami nagyon olcsó, és az ember maga tanulhasson belőle. A 30 napost trialok tipikus mellékvágányok ezek esetében...

Én megoldottam: Gimp, R és Scilab, Blender, és mindegyikkel boldog vagyok, arra jók, hogy magam játszak.

Ha meg egy termék kitermelné az árát (pl. nagy PS guru vagyok, munkahelyen ezt használtuk orrvérzésig), akkor megvenném. Nem vagyok mazochista, azért tudom a különbséget a Gimp és PS között...

Na jó, ennyi a gondolatom.

Nymus 2009.04.18. 13:07:52

Az alapvető probléma, hogy sokmindent legyártanak az amcsik, amit utána az ott megfizethető áron próbálnak benyomni máshova. Ugyanannyiba kerül az angolnak mint nekünk. Amíg 10000 Ft egy kurvaszar játék, addig nekem ne sírjon. A zenészek koncertezzenek, ne pedig azon a kurva mp3-n szívják a fogukat. Egy kurva album 5-6000 Ft. Mire?????? Egy kurva számot szeretnék róla meghallgatni. Ezért fizessek?

Az alapvető probléma az, hogy ha letiltják az összes torrentet, a zeneiparnak szerintem annyi. Bár néha talán jól is jönne.

Ja egyébként amiből te szerencsétlen cd-t veszel, annak nem tudom hány százalékát Uchrin faszom tudja hogy írják Benedek kapja, meg a sok tetves nyálcsorgató. De te fizess csak!

midnight coder 2009.04.18. 13:08:03

A linux distribeket is torrentről tölti mostanság az ember.

Másrészt eleve hülyeség így számolni. Az áltagpolgárnak van mondjuk havi 5000 forintja kultúrára. Ezen túl a büdös életben nem fog tudni neki a kiadó eladni sem zenét, sem filmet sem semmit. Így ha az átlagpolgár havonta letölt 50 000 forint értékű filmet, könyvet, zenét akkor sem károsította meg egy fillérrel sem a multikat, mivel az említett 5000 forinton felül sz*rt sem tud venni ha ki akarja fizetni a rezsit és enni is akar. Azaz a letöltésből származó kár 99.9%-a a Holdban van.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2009.04.18. 13:11:54

A cím jó nagy pöcsség. A szokásos, igaz már kicsit unalmas, P2P = warez vonulatot próbálja meglovagolni, majd kiderül sikerrel-e.

@Nűnű: Viszont ők megtették, rengeteg másik együttes meg nem. Akiket szintén a pénzéhes kiadók jutattak oda.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.04.18. 13:13:55

Szánalmas bejegyzés! Lopással vádolsz embereket.. ha megneveznél vkit is már hamis vád lenne, egyébként ott az artisjus matrica a pendrivokon nemsoká meg minden szaron... senki nem lop semmit... igen, védeni kell a szellemi alkotás de nem így! ha 200 ft lenne egy cd akkor valszeg többen vennének. És már az előállítási ktg-re sem tudod rákenni a magas árat mert nem kell dvd/cd/kazikat előállítani. Mindenki le tudná tölteni és hidd el, 200Ft-ot egy albumért mindenki fizetne... A előadó meg nem ebből fog megélni hanem az egyéb jogdíjakból (rádió, tv, hakni, stb stb.) imádom az ilyen önjelölt megmondó embereket akik majd a köznép számár jól megmagyarázzák egy gagyi sör-pizza metafórával hogy mit is jelent egy bírósági ítélet... ami ráadásul nem is jogerős!!! szevasz..

nemecsek ernő áruló 2009.04.18. 13:14:53

Globális szemszögből igazad van, magyar viszonylatban azonban vitatkoznék!
Kulcsszó: Artisjus matrica!

vita-min 2009.04.18. 13:21:25

Nem értem mit atisjususoztok! Ti komolyan boltban vesztek DVD-t? 300-ért? Segítek, Ecseri, cdbolt.uw vagy mittudomén, stb. Garantált, matricamentes 50-60Ft-os DVD-k. Esetleg hamis, csak oda kell figyelni. Nehogymá' a letorrentezett anyagot ha esetleg kiírom, és nem fizettem a szemeteknek, mégis beleessek a másik csapdájukba bazdmeg!

big_mike 2009.04.18. 13:22:28

kedves cikkiró, mint tudod magarországon KONTRASZELEKCIO van kb 50 éve. Ez azt jelenti, hogy a sok kis einstein aki valóban tehetséges, nem engedheti meg magának hogy szoftvert vegyen, és ha szeretne doktor vagy hires fizikus lenni, akkor bizony lopnia kell. a legjobb példa ez enyém, biztos nem lennék mérnök / vezetö, ha nem lett volna a lopott szoftver. Szüleim értelmiségiek voltak az átkosban (6 diploma mielött születtem), gondolhatod nem a gyerek tanszere volt a legfontosabb kiadás, hanem az étel és a rezsi. Sajnos a magyar oktatás még mindig gyerekcipöben jár, bármit is mondjanak a tolvajok akik szétlopták. Szóval az argumentumod helyes, szerintem adjátok vissza nekünk rendes embereknek az ellopott pénz töredékét, mondjuk 2000 milliárd forintot, és akkor mindenki megveheti a szoftvert amit szeretne.

vita-min 2009.04.18. 13:23:50

@vita-min: látjátok, le sem bírom írni a nevét ennek a szarláda társaságnak. Pedig annó tanultam latint, meg jogot is.

vita-min 2009.04.18. 13:28:09

@big_mike: de gyönyörű megjegyzés! Köszi. Mindig azok pofáznak legjobban lopásról, akik maguk TÖBBET LOPNAK. Egyszerű módja ez a figyelemelterelésnek. Pszicológiában compulsio a neve. Ezt csinálják. Kurva Artisjustus (baszki fél percig betűztem) egyszer beperelünk!

Kopi3.14 2009.04.18. 13:30:02

@Tib: Asszem IDEAS volt pár éve 80k HUF oktatási verzió, Solid works meg talán ingyenes, küldözgetnek cd-t a cégtől, ami egy évre jogosít fle, de akkor kérhetsz újat. plusz van valami ingyenes linuxon is futó CAD, ami meg magáncélra félévente hoszabbítható licenszel ingyenes.

2009.04.18. 13:31:05

Jön majd a komplett decentralizált p2p, ahol nincs semmilyen szerver, otthonra meg a titkositott particio.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.04.18. 13:33:52

A torrentezés elve tökéletesen működik a blogoknál is. Elolvastam a posztot, ingyen. Szarabb, mint egy Uwe Boll film. Egyikre sem szánok többé időt.

A szerzői jogokhoz még ennyit: változik a világ, változik a technika, az eljárás, minden. Aki nem képes alkalmazkodni, az beszopta. Ez a természet rendje

midnight coder 2009.04.18. 13:35:29

Amúgy meg: Ne Lopj! A kiadók nem szeretik a konkurenciát!

vita-min 2009.04.18. 13:37:55

@midnight coder: Legyen ez a torrentezők jelmondata!

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.04.18. 13:41:26

Ó basszáj, index címlap. :D

@Tepi : nem olvastam el az összes kommentet én se, csak az elején, meg a fő posztolónk majd úgy is válaszol jól holnap, úgyhogy neked, mert zenész vagy, aztán aztán'.

Mára a szerző dolga nyilván megnehezedik, mert ha valaki tényleg fizet a zenéjéért, az jellemzően nem maga a szám miatt van - hisz azt gyak. megkaphatja ingyen. Ellenben azáltal, hogy az ingyen számok miatt sokkal többen ismerhetnek meg, keletkezik neked egy járulékos plusz, amit valahogy le kell aratni, ha pénzhez akarsz jutni: mondom, egyszerűen megváltozott a struktúra, és nem ott véget a dolog, hogy kicsengetsz sok pénzt a stúdióért meg az artisjusnak, aztán tartod a markod, hogy na, pénz.
A paypal meg egyéb adakozás meg egyelőre elég körülményes, azért nem élnek vele az emberek - eddig a legjobb kezdeményezés az BPRNR-en volt, ahol kétszáz forintért bármelyik banda albumát rárakták az mp3-adra, és az a kétszáz tényleg a bandának ment, tudtommal. Ha ennek lenne egy otthonról elérhető változata, akár emelt díjas sms-sel (aminek ugye a felét benyelné az aggregátor, ezért szintén szopás), akkor, talán.
Ami a legsikeresebb új modell, az viszont az ingyen zene + adakozási lehetőség + turné meg merch ezerrel, már ha tényleg ebből akarsz megélni. Csak meg kell találni hozzá azokat az embereket, akik tudnak ebben segíteni (szervezők, más bandák, kisebb labelek, etc.), az artisjust meg szerintem gyújthatod fel, mert rabló egy banda.

big_mike 2009.04.18. 13:41:30

kicsit off-topic: ha a magyarországon tegnap lefülelt srácok (250 TB warez) nem használtak valami truecrypt-et (random enyryption key from RAM) akkor valahol maguknak ásták a vermet, hisz semmibe nem kerül ugy titkositani a merevlemezeket, hogy kikapcsoláskor elveszik az encryption key és az összes adat ... ha meg évente több mint 1 unexpected reboot van, akkor a szerverrel van baj.... megnézném a tisztelt csúcstechnológiai nyomozo osztályt a biró elött egy rakás ÜRES MEREVLEMEZZEL, magyarázkodva, hogy miért a TÜNETET kezelik és nem a probléma gyökerét :)

karelgott · http://nylon.blog.hu 2009.04.18. 13:45:05

Nem érint a dolog.
Nem tudom miaz a torrent és nem használok ilyen izéket.
Ha kell valami azt megveszem pénzért.
De általában nem kell.
Ciki?

minifik 2009.04.18. 13:45:52

igen azért használom és fogom használni hogy ne fizessek érte 1 forintot sem az internet elérést nem számítva

és csak ajánlani tudom mindenkinek mint ahogy teszem is
büszka vagyok magamra? köze nincs ehhez a büszkeségnek! szégyellem e magam?
eszem ágában sincs!
kiröhögöm e a szerzői jogokat? ki!
miért teszem? mert cinikus vagyok ahogy minden nagymogul!
szerinted kifogásokat keresek? akkor neked jó a szemed!
ennyi!
perelj be!

1épként is nem a letöltést büntetik mária országában, hanem a megosztást de ez olyan apró különbség hogy ezzel már ne is foglalkozz, hanem nevejj 1ből te álszent fos

szerinted miért lehet töltögetni? jah azért szerinted mert még nem voltak olyan ügyesek hogy ezt megoldják? ugyan már te kis naiv. nem godolod hogy amikor 2Mbites adatkapcsolatot képesek vagyunk a föld és a mars között felépíteni akkor ez valahogy meg nem sikerül???
hát persze! még véletlenül se gondolj arra, hogy a fenálló rend képviselői hathatósan részt vesznek és részesülnek ezen állapot fentartásában. áhh ne is nem neked való gondolat. neked csak a szmissz end vesszont tudom ajánlani, vagy 1 bicikli túrát hoffman dokival a kisavazóshóból tudod... nem? meglepődtem volna

telibeszarom hogy tönkremennek ez az evolució bár 1esek szeretnék konzerválni hatalmukat és befolyásukat. igen ez az ő logikájuk az enyém meg az hogy ha lehet a legolcsóbban jussak hozzá bármihez is amire csak szükségem van. és igen ha lehet nem fizetnék semmiért.
miért tán ehhez te máshogy viszonyulsz?
ha igen akkor a vásárást kezd 1 gerinccel!

hRaVeN 2009.04.18. 13:46:23

Kedves Posztoló!

Alapvetően hibás a munkahipotézised. Eleve kár ilyen
oszlopokba szedve megszámolni, mennyi kárt okozunk bárkinek is,
hisz miből gondolod, hogy aki letölti azt a filmet, albumot, az megvenné abban az esetben, ha nem tudná letölteni?
Naugye hogy nem. Itt a hiba. Innentől teljesen értelmetlen forintosítani az egetrengető károkat :)

Egyébként pedig Magyarországon teljesen legális letölteni
SAJÁT HASZNÁLATRA filmeket. persze én is elítélem ha valaki ezekből megpróbálna saját hasznot húzni (na ez lenne a más f*szával a csalánt, nem pedig az amit írtál), azokat csak testüregmotozzák meg a sünök, nem kár értük :)
Ha tényleg komolyan gondolod a fenti posztodat, akkor remélem még soha senkinek nem adtál véletlenül sem kölcsön tankönyvet, illetve videókazettát, de még audiocd-t sem, mert az is ugyanilyen "bűn", szóval javaslom evezzünk vissza a magyar realitás, kissé halszagú zavaros vizeire.

ave 2009.04.18. 13:46:32

Jofajta regimodi megoldas, bezaratjuk, es a tobbi meg bofosik, es bezar. hehe. Dehogyis zar be. Ellenben az valoszinu, hogy az SMSwarez tipusu kalozokat megtamogatja ez a rendszer.

Az kurvaisten, hogy nem sok film van, amiert hajlando lennek fizetni tobbezer forintot, ahogy manapsag a DVD-k mennek.

vita-min 2009.04.18. 13:52:12

Áruld el Boholy, de őszintén, "még egy ilyen kis blogposzt begépelése is pénzbe kerül" mennyibe baszki, mennyibe? Ne hazudj, hogy szombaton dolgozol!

Martian (törölt) 2009.04.18. 13:52:47

Na majd ha jön a Star Trek-es replikátor, akkor majd nagyobb balhé lesz, hogy már a szomszéd is E osztályú Mercit replikáltatott magának...
:)))

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.04.18. 13:52:57

Nem tudom mi itt a probléma.

Már évek óta beletették a DVD-k CD-k (mostmár a pendrive-ok!!!) árába a jogdíjakat.
Gyakorlatilag nem tudok úgy üres adathordozót venni, hogy ne fizessek átalányt a kiadóknak. Még az is fizet, aki az életben nem fog semmi jogvédett anyagot rátenni a pendrive-jére.
Innentől kezdve miért is van ingyen a letöltött film?

teddyde 2009.04.18. 13:57:44

Ajánlom mindenki figyelmébe az asva.info-n megjelent cikket a torrentezés gazdasági hatásáról: asva.info/a-bittorrent-letoltesek-gazdasagi-hatasa-2009-03-28.html

zila 2009.04.18. 13:59:45

A letöltés akkor is legális Magyarországon ha kimoderálsz :)

zila 2009.04.18. 14:00:27

Elnézést nem moderálás van, hanem vak vagyok :))

vita-min 2009.04.18. 14:00:49

@vita-min: bics, nem szombat, de 2009.04.17. 22:34 se munkaidő. Amit te csinálsz az bűnpártolás.

avejoe · http://ostobacsajok.blog.hu/2008/04/14/avejoe_szuletese_es_megdicsoulese 2009.04.18. 14:05:45

Nem olvasom végig a kommenteket, úgyis nagyrészt ugyanarról szólnak :)

Inkább a magyar jogdíj téma az érdekes:
A véleményem annyi, hogy amíg fekete pákó, győzike és hasonló tahók egy kanyi fillért is kapnak jogdíjakból, addig LE-TÖL-TÖK.

Punktum.

vita-min 2009.04.18. 14:10:32

@mazsi6000: olvastad: vita-min 2009.04.18. 13:21:25

Bár Boholy.asva.hu szerint ez is pénzbe kerül, idemásolom mégeccer:

Nem értem mit atisjususoztok! Ti komolyan boltban vesztek DVD-t? 300-ért? Segítek, Ecseri, cdbolt.uw vagy mittudomén, stb. Garantált, matricamentes 50-60Ft-os DVD-k. Esetleg hamis, csak oda kell figyelni. Nehogymá' a letorrentezett anyagot ha esetleg kiírom, és nem fizettem a szemeteknek, mégis beleessek a másik csapdájukba bazdmeg!

pitaa 2009.04.18. 14:16:49

öcsém, de egyszerű vagy. ki se fejtem miért, nincs értelme. már kifejtették sokan előttem itt is, meg máshol is. csak el kell olvasni. ha nem látod, hogy itt sokkal többről van szó, mint illegális letöltésekről, akkor felesleges bármiről is beszélni. további sok ilyen értelmes postot :D

pazola 2009.04.18. 14:22:59

" Lopáson kívül használod egyáltalán bármire a Pirate Bay-t, vagy valamelyik hasonló oldalt? "

Nem.

Manyizga (törölt) 2009.04.18. 14:23:46

tegyük fel, hogy mostantól nem lehet letölteni semmi illegálisat. Ennek következtében az internet forgalom a tizedére esik vissza. Ebből következik, hogy az 1Mbit-nél gyorsabb csomagok 90%-a lakossági előfizetők számára feleslegessé válik, ezért lemondják. Itt lesz a net, kiépített 2x6 sávos autópályákkal, amelyiken majd 1 sávon halad a forgalom... az ISP-k fognak legjobban szívni... :)

macilaci 2009.04.18. 14:26:27

1. Mi a lófaszt csináljak, ha olyan film érdekel, amit kurvaországban nem adtak ki, mert nem hozna százezercsilliárd forint hasznot, csak ötvenet? (Soraljam, baz'meg?) Nézzek győzikét, mi?

2. Mi a lófaszt csináljak, ha kurvaországban a filmek 98%-át hihetetlenül pocsék minőségben fordítják és szinkronizálják?

3. Mi a tetves lófaszt sírsz, minden nyamvadt DVD (és mostmár flash disk) árában kifizettem azt a jogdíjat, ami azért van beelrakva, mert rólam eleve azt feltételezik, hogy más szellemi termékét fogom rajta tartani? (És nem a napi mentéseket a szerverről, heti 4-6 dvd mennyiségben.) A saját fényképeim (ideiglenes) tárolására használt SD kártyák után vastagon jattolok fekete pákónak, korda gyurinak, demjén rózsinak, és a hasonló magas színvonalú művészeknek.

4. Tovább is van, mondjam még? Szerintem már mondták elegen előttem is.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.04.18. 14:29:21

@vita-min:
Ja, vehetsz az ecserin olyat, amiről két nap múlva eltűnik az adat, esetleg szarrá törik a DVD olvasódban.
Mindkettő megtörtént már sokszor, sok emberrel. A közös nevező, a gaygi minőségű lemez volt.

ready_real 2009.04.18. 14:29:43

Egyrészt itthon a magáncélú letöltés NEM BŰNCSELEKMÉNY.
Másrészről meg azért fizetem a cd-re, DVD-re, Pendrivera (amin saját tartalmaimat rakom, mégsem kapok semmit az artisjustól ...) az artisjus matrica árát, hogy ezzel kifizessem azt, ha véletlen jogvédett tartalmat raknék rá.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.04.18. 14:36:22

Ennyi.
Gyakorlatilag az artisjus legalizálta magyarországon a torrentezést, hiszen előre fizetünk azért amit majd le fogunk tölteni. (Még az is fizet aki nem fog.)

baliquez 2009.04.18. 14:38:47

@mazsi6000: Ugyan nem tudom milyen minőségű az ecseris dvd, de hologramos matricás, 200 pénz per darabos dvd-nél is előfordult már velem hogy 10-ből 7 szar volt (lakkhibás vagy fóliahibás, töktuggya) - a bizonytalan forrásból (haha) származóknak meg max 1-2%-a tré. Nem 70. Szóval a matrica az ellen nem véd.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.04.18. 14:43:03

De legalább bízhatunk benne, hogy hero arti a művészek védőszentje, megnézi milyen minőségre teszi rá a matricáját.

zrarbanovich 2009.04.18. 14:43:32

Ez után a post után kurvára remélem, hogy a postoló fizetett jogdíjat a zeneszám után, amit az előző patkányos postban felrakott videóban használt. Ha nem akkor ugye ő is minimum más faszával veri a csalánt.

CyberPunK 2009.04.18. 14:47:35

Ennyi kommunistát egy rakáson. :D

Viszont jó lenne egy dolgot kurva gyorsan megtanulni, mielőtt valaki itt csúnyán megüti a bokáját a sok faszság miatt. A letöltés NEM minden esetben legális.

TÖRVÉNYILEG nem legális torrentezni, ha visszatöltesz (tegye fel a kezét az aki tiltja a seed-elést) és software-re nem vonatkozik a matrica, az minden esetben illegális.

Csak ennyit akartam! :)

Barbrady 2009.04.18. 14:50:02

És mégis honnan a jó büdös francból szedtem volna le a Dark Cityt meg az 1984-et????? Mutass egy boltot ahol megvehetem, máris rohanok.

midnight coder 2009.04.18. 14:54:30

Az írható DVD még belefér a keretbe. Sőt, elárulom: ha normális áron meg lehet venni egy DVD-n egy filmet ami érdekel szívesen megveszem pont mivel az írható DVD nem örök. Persze ehhez olyan film is kell amit egynél többször meg akar nézni az ember... Ami egyébként igaz játékokra is, a játékok amikkel játszom jogtiszták. Sőt, már van olyan is hogy egy adott játék 3 példányban van meg: az első példányt boltban vettem, de volt benne egy bug ami miatt a közepe táján megakadt és nem lehetett vele továbbmenni. És mivel elég lineáris a játékmenet (amúgy SpellForce 2 a kedves) így nem tudtam továbbmenni vele. A gyártó ugyan adott ki patchet, de ez csak a gold változatra létezik és még csak véletlenül sem volt hajlandó felmenni az eredetire. Aztán egy újság DVD mellékletén szintén megjelent, gondoltam na akkor megveszem, erre már csak a gold verziót tették... De nem. Aztán el is felejtettem a történetet, aztán megvettem egy csomagot (nem emiatt, de ez a játék is benne volt). Na, ez végre a gold. De sok felesleges idő kell ahhoz hogy valaha ismét nekikezdjek a gaménak. Most ki is a tolvaj ?

Tímár Mihály 2009.04.18. 14:57:56

1. A nagy hanglemezkiadók pontosan olyanok, mint a lóvasút volt annak idején. Tönkrement, amint megjelent a gőzmozdony. A lovakat levágták és kolbászt csináltak belőlük. A gőzmozdony is eltűnt, amint elterjedt a villamosítás. Ha ezt el akarják kerülni, haladjanak a korral, használák ki a lehetőségeket. Ha nem, akkor dögöljenek meg.

A torrent hatalmas lehetőség arra, hogy olcsón terjesszenek bármit (sokkal olcsóbb, mint 100 letöltőszerver), oldják meg, hogy kapjanak belőle jogdíjat. Megtehetnék, hogy ők adják az első seedet és a torrenteket adják pénzért, elfogadható áron. Pl. a Itunes-t a több száz szerver és hatalmas sávszélesség helyett 3 PC elvinné.

2. Az emberek igenis hajlandóak fizetni azért, ami fontos nekik. Annyit, amennyit az nekik megér. Ha interneten terjesztik a zenét és nem CD-n, az nagyságrendekkel olcsóbb, mint a reklámozás, terjesztőhálózat, stb. Oldják meg! A zeneműboltok tönkre fognak menni, de majd árulnak valami mást, könyvet vagy zöldséget. Sok értelmük sajnos már ma sincs, mert 3 évnél régebbi CD-t egyszerűen nem lehet boltban megvenni.

3. Stúdiókra továbbra is szükség lesz, mert otthon nem lehet egy CD-t jó minőségben felvenni és keverni. Viszont nem kell mindenkinek a legjobb minőségben felvenni elsőre, kompromisszumokkal meg otthon is lehet felvenni. Hangmérnökre is szükség lesz. Ezek mind drága dolgok, ezt nyilvánvalóan meg kell fizetni. Az előadóktól se sajnálom a pénzt, de a kiadóktól igen. A kiadók számára nyilván rizikós, hogy kiadnak 100 CD-t és ezekből 10 jön be. Oldják meg, hogy minden zenekar árulhassa a saját házi felvételét, és amelyik bejön, azt adják ki stúdiófelvételként. Ne nekem kelljen megfizetni a tömegesen kiadott, senkinek sem kellő szar zenét játszó zenekarok CD-inek fevételi költségeit.

4. A kiadókat ért kár számítása annyira röhejes, hogy azt nehéz elmondani. Amikor a mérnökhallgató az egyetemen lopott szoffvert használ, az nekik hol kár??? Soha nem tudná megvenni 10^6 forintokért a CAD meg egyéb szofvereket, tehát soha nem tanulná meg őket használni. Viszont majd a munkahelyén megveszi, mert azt ismeri! Ugyanígy, az az egyetemista, akinek van pl. ezer CD-nyi zenéje a gépén, az biztos kifizetett volna érte 5 milliót, amikor az összes vagyona a számítógépe meg a ruhája. Hahaha...

5. Mi van azokkal a zenékkel és filmekkel, amiket konkrétan lehetetlen megvenni, mert elérhető távolságban nem lehet kapni boltban, interneten meg szintén nem? Boltban már 3 évnél régebbi CD-ket sem lehet megvenni, de 20 évnél régebbieket már interneten is elég nehéz. Ha egy ilyet letöltök (vagy a saját gyújteményemből feltöltöm és megosztom), azzal senkinek semmi kárt nem okozok.

6. Érdekes módon nagyon sok olyen üzleti modell van, ahol ingyen adják a terméket (vagy a demót) és mégis remekül megél a cég. A DOOM demoját annak idején ingyen lehetett megkapni, mégis remekül megélt belőle a cég. A Skype programja ingyenes, mégis remekül megél a cég. Én is fizettek a vezetékes telefonokra kimenő hívásokért boldogan, mert még így is a legjobb ár-érték aránya van.

7. Szívesen fizetek a zenéért. Nem egy plasztikdarabért. Ha fizettem a zenéért, akkor elvárom, hogy normális minőségben (veszteségmentes tömörítés, CD minőség) kapjam meg, továbbá azon a lejátszón hallgassam meg, amelyiken szeretném, annyiszor, ahányszor szeretném. Esetleg kölcsön is adhassam a haveroknak. Ja, és ha újratelepítem a gépemet, akkor is le tudja játszani a zenéket.

Meszaros 2009.04.18. 15:08:30

Igen, kb 5000 érv szól a torrentezés mellett, DE legalább ennyi érv lenne amellett is, hogy pofánverjem a szomszédomat aki egy kapitális fasz, de mégsem teszem. Miért? Mert még rendelkezem annyi erkölcsi itélőképességgel, hogy felfogjam: nem nyírhatok ki akárkit csak mert nekem nem tetszik. Aki torrentezik az LOP még akkor is ha sok-sok igazság van a miértek között.

Netuddki. 2009.04.18. 15:12:56

@phorvath: Igen!

Embörök! Nem tudom észrevettétek-e, hogy részesei lehetünk egy korszakváltásnak a "szórakoztató iparban"?

Mint amikor a manufaktúrákat felváltotta a tömegtermelés.
Az előállítási és terjesztési költségek gyakorlatilag elhanyagolhatóak (számítógép, torrent). Gyakorlatilag bárki kiadhat bármit (youtube). Gyakorlatilag a tartalom elértéktelenedett (valóságshow). Ebben a kupacban sajnos elveszik az érték.
Szerintem most annak kellene következnie, hogy az emberek felismerjék mennyire is drága a saját idejük.
Na megyek is visszamondani a megrendelt TV-t. ;)

Netuddki. 2009.04.18. 15:15:04

@Meszaros: Aki meg azt mondja, hogy aki torrentezik az lop, az meg egy, egy ,egy, egy muzsikus!

Linafin 2009.04.18. 15:15:27

Bocsi, de az egy dolog hogy mit mondott ki a svéd bíróság, meg mire használják az emberek a torrent oldalakat.
DE, a torrent nem arra készült, és az elején nem is arra használták hogy illegális tartalmakat osszanak meg egymással az emberek, hanem azért hogy nyílt forráskódú programokat oszthassanak meg.
Ha megnézed bármelyik "nagyobb" magyar tracker oldalt, találhatsz rengeteg linux-os, ha tetszik unix-os programot, aminek a megosztására a torrentezés ki lett találva.
Az hogy ez a teljes forgalomhoz viszonyítva ma mekkora forgalmat bonyolít le más kérdés, de nem illegális letöltésekre lett kitalálva a torrentezés!!

neurotikk! (törölt) 2009.04.18. 15:16:59

Nem olvasom vegig a commenteket es en sem megyek bele commenthaboruba.
Szuklatokoru vagy. Akarcsak a regi idokhoz szokott pofatlanul sokat kereso kiadok akik a perek mogott allnak. (bocs, hogy provokacioval kezdem, ezutan mar nem varok el jozan reagalast, akarcsak te se varhatsz el a provokativ velemennyilvanitasod utan)
Ezek a kiadok nem azokat a muveszeket tamogatjak es kepviselik - termeszetesen tisztelet a kivetelnek - akik keszitenek egy jo szorakoztatoipari termeket mert van mondanivalojuk/atadnivalojuk a kozossegnek.
Hanem az eltorzult gyaripart. A 'szorakoztatoipart'. Nagyon jo szo. Tomegtermeles a kobon. Termeljunk akkor is ha szar, ugyis megveszik ha jol talaljuk, befolyasolassal jol el lehet adni barmit.
Kiket kepvisel ez az Ipar? Olyanokat mint az MTV-n magamutogato pazarlo es kepmutato gazadasagi eloskodo 'sztarok'-at. Akik vaganyul szarnak a mindennapok nehezsegere amit a nagy tomeg irigyel. Es ebben van a varazs, nem a szerzoi ertekben!! Koltenek az image-ra. Nem a minosegre, nem a mondanivalora, a latszatra. Megint mondom, tisztelet a kivetelnek, de sokszor a kivetel is beall a sorba idovel es atmegy futoszalag gyarba. Keves a kivetel, nagyon keves, tul sok a gagyi amit soker adnak tovabb es sokat huznak le rola a kore sereglett haszonlesok.
Azoknak a farvizen, akik tenyleg ujat es ertekeset adnak az emberisegnek sok eloskodo ipart epitett ki.
Amit torvenyekkel korulbastyaztak.
Megint mondom, azoknak a farvizen - akik mar kevesebben vannak - akik tenyleg eredeti dolgot adnak nekunk. Tenyleg szerzok. Utanzassal es torvenyekkel epitettek ki ipart. A penz eszkozevel. Ez van.
Az ipar fenntartasanak komoly koltsegei vannak. Kulonosen ha kapzsiak akiknel a koltseg jelentkezik. Es ranezve a 'sztarok' eletstilusara, a reklamokra, a futtatokra (manager), a folosleges luxustermekekre amik csak oket szolgaljak, plane az MTV-s penzszoro es magamutogato hulyesegekre, akkor nehez nem azt gondolni hogy kapzsiak (regi idok torveny nelkuli muveszei utolag voltak fizetve nem elore!!). Ahhoz kepest mit termelnek ez sok.
Vannak akik beallnak a sorba es elhisznek ilyen dolgokat es beveszik ezeket amiket a penz erejevel keresztulvittek.
Ugy ertem beveszik a koltsegeket amiket te sorolsz itt pl. Ezek mesterseges szamok. Eltartjak a sok csatolt eloskodot, peldaul az ugyvedeket. Meg marketingeseket, akik nem adnak semmit hozza az elethez, csak eloskodnek.
Es vannak olyanok akik polgari engedetlensegi mozgalmat inditanak. Ketsegbe vonjak azt a modot ahogy ezek a dolgok mennek. Mert megadatik nekik az eszkoz ami eddig nem volt. Az internet.
Eddig aki talalt valami erdekeset kenytelen volt megfizetni az adot elore amit a a szerzoi jogok tulajdonosainak lobbija kieszkozolt.
Most meg lehet kerulni, a lobbi panikol es erolkodik. Milyen kenyelmes volt elore fizettetni.
Mikozben nem kell.
Ha olvasol latod, ugy mint nekem, sokan masoknak vannak tularazott megvasarolt termekei. Elore megvettuk mert ez volt a bevalt mod. Sok megvasarol dolgaim illuzionak bizonyultak. Nem volt lehetosegem csak megvenni a dolgot ha csak meg akartam hallgatni/nezni/kiprobalni igazan, nem csak reklamokon keresztul, es kiderult, a marketingeseket tamogattam es nem volt semmi dolog mogotte amit a szerzoi jog szerzo resze lefedne.
Elsosorban a filecserelo dolgok azert alakultak ki hogy megosszuk a kozos tartalmat.
Ami ravilagitott arra is, csak ugy mint a Ford Fairlane kalandjai, hogy mennyire szar ez a muveszipar es mennyire kihasznalta es tulterhelte a vegfelhasznalot (gagyit ad el es belepisal a magat reklamozo esemenyen talalt puncsostalba).

A Pirate Bay es hasonloak lopasnak neznek ki, es sokan arra hasznaljak, de egyben lehetove tettek a lobbin keresztul intezmenyesitett es legalizalt lopas intezmenyenek leleplezesehez is.
Aki erkolcstelen az Pirate bay nelkul vagy vele is az lesz.
Aki erkolcsos az a Pirate Bayt eszkoznek tekinti ami kikeruli az erkolcstelen eloskodoket.

Szoval kizarolag lopasnak tekinteni a Pirate Bayt szuklatokoru.
Joreszt polgari engedetlenseg is ez.

Ilyen polgari engedetlenseg hianyzik itthon az Artisjus torvenyesitett lopasahoz (erkolcsileg lopas, mivel torveny, ezert jogilag sajnos nem az). Akik olyan szerzoi jogra hivatkozva lopnak ami nem is letezik!

Barbrady 2009.04.18. 15:19:38

Mészáros, kit károsítottam meg a letorrentezett 1984 filmmel?

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2009.04.18. 15:22:30

Hülyeség az egész. Az a baj, hogy csak akkor tudod meg, hogy mit kapsz ha már kifizetted érte a pénzt.. legyen ez egy játék vagy egy film. Ezt faszán mindenféle hatásvadász képekkel/reklámokkal/előzetesekkel ki is használták és használják..
Nem az a gáz h fizetni kell, hanem az a gáz h sokat kell fizetni olyanért amiről nem garantálja senki sem neked h azzal meg is leszel elégedve..

Vagy a játékoknál olyan demókkal ahol tényleg képet kaphatsz a játék vizuális-audió hatásairól, de magáról a játékról nem, ami mondjuk egy 15ezer forintos gémnél azért elég nagy átbaszás tud lenni.

@Meszaros: ne legyél buta. aki torrentezik nem lop. sőt, elmondom neked, magyarországon még csak nincs is ilyen h aki letölt az lopna.. (gyk. mármint a letöltés nem lopás)

Meszaros 2009.04.18. 15:37:13

@Barbrady:
Leginkább a jogtulajdonosokat.

Meszaros 2009.04.18. 16:18:53

@bigC:
értelem szerűen amit ingyenes letöltésre szánt az alkotó, nem lopás.

neurotikk! (törölt) 2009.04.18. 16:23:54

... mellesleg.
Ennel demokratikusabb dolgot, minden negativ es pozitiv tulajdonsagaval, mint az informacio megosztasa nehez elkepzelni.
Meg lehet probalkozni korlatozni, ami sikerulhet is, mint a megszabalyozasa a patakoknak, de ha valaki egy folyot akar szabalyozni jobb ha alkalmazkodik a folyohoz.
Aki elore meg akarja szabni mit ker a termekeert az lehet nem lesz sikeres hosszu tavon.
Rovid tavon meg jol elkuzdunk.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.04.18. 17:08:40

@Meszaros: "Aki torrentezik az LOP még akkor is ha sok-sok igazság van a miértek között. "

Akit meg zavar, hogy torrentezek, azt LESZAROM még akkor is, ha van igazság abban amit mond :)

Meszaros 2009.04.18. 17:21:53

@Gery Greyhound >:
Akkor pedig ne csodálkozz majd, ha valaki arcon rúg az utcán mert a nikotinos nyálad elhelyezed az utca kövén. Pont azt csinálja amit te, leszarja hogy mi helyes és mi nem. Különbséget tesz "jó" bűn és "rossz" bűn között.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.04.18. 17:42:23

@Meszaros: A törvény akkor működik, ha követi a kort. A kalózok mindig akkor jelentek meg, amikor a törvény lemaradásban volt - ezért hívták őket kalózoknak. Ez is egy ilyen helyzet. Ajánlom a Szabad Kultúra című könyvet feldolgozásra: www.szabadkultura.hu/

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.04.18. 17:57:28

Minden torrentellenes ASVA-fedőcég blogra ezt szoktam linkelni:
www.slashfilm.com/2009/01/23/free-monty-python-videos-on-youtube-lead-to-23000-dvd-sale-increase/

Aki a jövőben nem ingyen adja a cuccait, az meg le a klotyón. Vagyis az összes, a 80-as évekbeli üzletmenethez szokott mogul, akiknek még az a véleményük, hogy a médiában azzal lehet pénzt keresni, amit az IFA platójára feldobálunkm azán teszkószatyorban a népek hazaviszik.

www.wired.com/techbiz/it/magazine/16-03/ff_free

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.04.18. 18:07:07

@Meszaros: Rendben, nem fogok csodálkozni. Bár aki szerint egy ember arcon rugdosása és egy film letöltése egyforma súlyú bűn, annak elmegyógyintézetben lenne a helye, mert egy közveszélyes barom.

realpolesz 2009.04.18. 18:15:45

@Tepi: Eddig azt se tudtam hogy létezel. Most hogy itt olvasgattam letöltöttem az Aura albumodat. Nem rossz, nem rossz. Egyébként tudni kellett volna hogy te ki vagy?

vita-min 2009.04.18. 21:23:27

@realpolesz: VIGYÁZAT!!! Rájöttem! Ezt a blogot Tepi szervezte, hogy olcsó reklámot szerezzen magának. Nemsokára ezrek fizetik a számait PayPalon!!!... :-)))))

Tepi · http://tangram.hu 2009.04.19. 02:19:20

@realpolesz: Nem kellett volna tudni, de köszi az Aura letöltést :) (Most a jog szerint be kéne utánad fizetnem 29x5 forintot? :))) )
@vita-min: Az első mondatod hamis, a másodikkal egyet tudok érteni :D

66th Zealot platoon 2009.04.19. 04:27:30

ez a poszt sajna 1 nagy baromsag, tobben leirtak feljebb hogy miert.
Van viszont egy masik oldala is a dolognak:
tehet en megveszek egy friss A kategorias jatekot mondjuk 12 000 Ft ert, de viszont ezek altalaba tele vannak hibakkal es tobb mint egy ev mulva is javito patch eket kell letoltenem. Vagyis a gyarto ceg egy hibas darabot ad el nekem elsoosztalyu arban es semmifele garancia nincs ra ebben az esetben. Koszi nem, inkabb letoltom azutan letorlom ha nem tetszik.

vita-min 2009.04.19. 10:10:06

@Tepi: Kedves Tep, a szmájli az egészre vonatkozott, hogy kicsit oldódjon már a hangulat!

realpolesz 2009.04.19. 10:22:18

@Tepi: Az összes albumodat letöltöttem már :-) Az Aura nagyon jó, van még egy-kettő ami tetszik, de némelyik ambient annyira elvont hogy jajj nekem, persze izlések és pofonok. Mindenesetre az Aura nagyon jó :-)

Zolesz007 · http://magyarmandarin.blog.hu/ 2009.04.19. 11:49:39

Mondjuk az megnézem ahogy Kifizeted a Photoshop árát!


Adobe Photoshop CS4 Full DVD - Magyar

182 039 Ft + 36 408 ÁFA

Kopi3.14 2009.04.19. 21:03:03

@Meszaros: már hogy károsítaná meg a jogtulajdonosokat, ha azok nem adnak lehetőséget arra, hogy az ember az ő díjukat is kifizetve szerezze meg a terméket? kezdják el áruilni, akkor majd kifizetjük.

váj mí 2009.04.20. 00:04:27

Hát ez fasza kis demagóg hülyeség volt, posztnak álcázva. :P

Mondd, Boholy, úgy egyébként bloggírásból élsz? Igen? Akkor majd megkapod a fizetési csekked.
Nem? Csak a hülye demagógia ömlött belőled, amikor olyat írtál, hogy " .... de még egy ilyen kis blogposzt begépelése is pénzbe kerül. "
De tudod mit? Ne tedd, hagyj fel a posztolással, ha annyira megerőltető számodra. Ki kényszerít, hogy blogolj?
De mondok mást.
Tedd fizetőssé a blogodat, vásárolj magadnak tárhelyet, üzemelj be egy szervert, fizesd ki az indexnek az elmaradt reklámköltségeit, és várj csak türelmesen, amíg valaki rád rúgja az ajtót (virtuálisan), és fizet a hatalmas "szellemi" javadért.
Uramatyám....!

váj mí 2009.04.20. 00:16:20

@Meszaros:
Remélem, soha életedben nem adtál kölcsön általad legálisan megvásárolt könyvet, CD-t, DVD-t, vagy urambocsá' valamilyen szoftvert senkinek. Mert ha megtetted, akkor bezony te is megkárosítottad a kiadót, ugyanis az, akinek kölcsön adtad a cuccokat, biztos nem fogja már megvenni őket, hiszen olvasta, látta, hallotta. Szóval, tolvaj vagy :P
süti beállítások módosítása