Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
sze 23 2008

seb

Ennek a videónak négy-öt változata kering a youtube-on. Összeszámoltam, nagyjából húszmillióan nézték meg őket, és legalább negyvenezren kommenteltek. Ez még ott is horribilis szám. Robbie Williams-től tud ennyit az Angels, amit viszont éjjel-napal nyomott az összes média. A Hurt egy Nine Inch Nails feldolgozás. Érdemes megnézni az eredetit, ha fertelmeset akartok hallani. Ajánlom továbbá Cash-papa tolmácsolásában a Personal Jesus-t is.

Johnny Cash - Hurt / Seb

ma megsebesítem magam / hogy lássam, érzek-e még valamit / a fájdalomra koncentrálok / ez most az egyetlen valóság / régi, ismerős csípés / ahogy lyukat hasít a tű / próbálom kizárni magamból / mégis mindenre emlékszem / édes barátom, hát mivé váltam? / mindenki, akit ismerek / elmegy majd végül / és mindent megkaphatnál / a szaros kis birodalmamat / de át foglak verni / meg foglak sebesíteni / a hazugok trónján ülök / töviskoronával a fejemen / tele széttört gondolatokkal / amiket képtelen vagyok összerakni / az idő mocska eltünteti az érzéseket / te valaki más lettél / én még éppen itt vagyok / hát mivé váltam, édes barátom? / mindenki, akit ismerek / elmegy majd végül / és mindent megkaphatnál / a szaros kis birodalmamat / de át foglak verni / meg foglak sebesíteni / ha újra kezdhetném / millió mérföldre innen / akkor is megőrizném magam / valahogy megtalálnám a módját


A bejegyzés trackback címe:

https://tundergyar.blog.hu/api/trackback/id/tr18678089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2008.09.23. 21:35:05

A fertelmeset remélem pozitív értelemben gondoltad. Készpénz úr (érted, "készpénz") csúnyán elvette a dal eredeti lényegét, viszont adott hozzá egy kis pluszt is, ez lévén egy haldokló ember utolsó dala. Mindkettő jó, de két külön kategória.

cs 2008.09.23. 21:59:28

Csak az indexről lehet elérni a cikket. A tundergyar.blog.hu-n nem jelenik meg. Nem tudom ez szándékos vagy direkt van-e így...

Tamás · http://pergetes.blog.hu 2008.09.23. 21:59:50

Nagyon komoly ez a dal, az a kis plusz amiről írsz PerverzBabi, na az teszi számomra zseniálissá!

2008.09.23. 22:25:49

Sokan szét akarják rúgni a hátsómat a következők miatt, de nekem lényegesen jobban tetszett Johnny Cash interpretációja. Persze "jobb" nem tud lenni az eredetinél. Az körülbelül annyit tenne, mintha Elvis Presley ötödik lenne egy Elvis Presley hasonmásversenyen. :)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.09.23. 22:45:13

ja, úgy van itt ez a videós dolog, hogy az külön szál. mindig kint van egy a televízió divízó oldaldobozban, a többit meg akkor lehet elérni, ha rákattintasz a régebbi adásokra, vagy a youtube tag-ra.

jó, hát bevalom, én behánytam az eredeti verziótól, üssetek:)

Hajra Bama 2008.09.23. 23:23:41

De miert lett a hurt sebnek forditva? A hurt sokkal inkabb fajdalmat jelent, nem is fizikai, hanem erzelmi fajdalmat

cs 2008.09.23. 23:31:23

Pedig mikor írtam eszembe is jutott hogy esetleg valami hasonló lehet. Túl összetett dolog a jelenlegi részeg állapotomnak a blog működése :-) Viszont az eredeti verziót nem bírtam végig hallgatni olyan gejl volt nekem...

jk 2008.09.24. 00:17:23

semi-interesting facts: egyszer charlie chaplin harmadik lett egy charlie chaplin hasonmasversenyen. valahogy kozelebb all hozzam is a Cash-verzio, de lehet hogy csak azert, mert az "elet nagy dolgairol" jobban all, ha vki 60 eves kora felett nyilatkozik...

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.09.24. 01:40:35

plusz rákosan, meg is halt a sorozat 3. vagy 4. lemeze után, bár ezzel nem fékezte be nagyon a termelést

a personal jesus a legjobb talán, bár a zongorát kivenném belőle

Zigomer Trubahin 2008.09.24. 02:12:18

Az eredeti verzió tényleg egy nagy szar. Ez a fordítás, amit a blogoló iderittyentett, ez meg egy szutyok, hogy őszinte legyek. Hát hogy lehet az "my empire of dirt"-öt "szaros kis birodalmam"-nak fordítani? Az igeidőket sem kéne összevissza keverni, mert nem mindegy a kontextusban, hogy "elmegy majd" vagy "elmegy". A végén az "akkor is megőrizném magam" meg spec. pont az ellentétét jelenti annak, ami az angol szövegben van. Meg ilyesmik. No offence.

Döme 2008.09.24. 02:51:00

Szerintem véletlenül került oda a shit a NIN verzió egy másik sorából: "I wear this crown of shit"

Döme 2008.09.24. 02:56:08

Én ezt a NIN klipet láttam több mint egy évtizede az Music TV-n, öregszem :(

www.youtube.com/watch?v=iFx2TmQfM-o

bes 2008.09.24. 03:03:58

Hát nem tudom... Ennek a dalocskának akármelyik változatát-verzióját nézem-hallgatom, kezdetleges és egészen jelentéktelen zenei banalitásoknál egyebet nem hallok. Se íze , se bűze. se hangulata, se atmoszférája, egy nagy semmi az egész. Akármelyik közepes zenész csinál ilyet naponta százat. Szörnyen sötét a mai könnyűzenei tömegízlés. Hogy mi a szart nézett-hallgatott ezen a semmin az a húszmillió? Megmondom. A semmit. Azt, amiből vannak...

Döme 2008.09.24. 03:05:31

Amikor a Johnny Cash verzió megjelent, talán 2003 táján, még simán le lehetett tölteni a klipet a rendező, Mark Romanek oldaláról

Döme 2008.09.24. 03:08:43

bes, nézd csak meg a YouTube Most Viewed (All Time) listáját :)

Zigomer Trubahin 2008.09.24. 05:02:16

Bes, oszd már meg velünk, hogy mit kéne hallgatnunk, ha bele kívánnánk szagolni az érzelmek meg a könnyűzenei ízlés azokba a mélységeibe, amiket itt csak te képviselsz...

Attila 2008.09.24. 07:01:26

Nézzétek meg a U2 One-jának feldolgozását is!

bé lotterfeld · http://www..tundergyar.blog.hu 2008.09.24. 07:41:49

"De miert lett a hurt sebnek forditva? A hurt sokkal inkabb fajdalmat jelent, nem is fizikai, hanem erzelmi fajdalmat "

Tudomén, hogy fájdalmat jelent, de sztem ez sokkal jobban jött ki dalcímnek.

Asszem tényleg annyi a különbség, hogy a NIN számban nincs töviskorona.

Egyébként Zigomer Trubahinnak igaza van. Át is fogom nézetni valakivel a fordítást.

superben 2008.09.24. 08:09:00

A világ legdepressziósabb száma! Mikor nagyon padlón voltam naponta többször is meghallgattam. Zseniális. Viszont a NIN verzió ugyancsak nagyon jó, úgyhogy el a kezekkel.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.09.24. 08:22:26

hallottam egy olyan NIN verziót, amikor a zember egy szál zongorán adta elő. az rendben volt. most jó?:)

zinedine5 2008.09.24. 08:36:53

Szerintem mind a kettő nagyon nagy, de a NIN-es nekem jobban bejön (zeneileg).
Egész más jön át a két szám alatt.
A NIN verziója nekem inkább erről a szar viláról szól, hogy áttaposunk egymáson, és mi is szarok leszünk és tudjuk is, míg Cash száma inkább egy visszatekintés az életre a halál torkából.

Dr Hátrányos Eleonóra 2008.09.24. 09:32:27

bes !Végre egy objektív vélemény,tökéletesen egyetértek veled.Médiahatalmi tömegpszihózis az egész.Ma már,hogy valamit hányan néznek,vagy hallgatnak ,annak az égadta-világon semmi köze nincs a minőséghez.Csak jól lett eladva.És ma a szart is megeszik,csak tv-ben eleget kell hallani,hogy az milyen jó.Kösz.

sk 2008.09.24. 09:46:52

amikor megláttam, hogy erről fog szólni a poszt, az ugrott be, hogy vajon milyen gyorsan érnek ide a destruktív hamulelkű szaremberek, akik, ha kiszagolnak 1 perc áhítatot, vagy csak 1 perc békés jóságot, akkor odarontanak, szétrugdalnak mindent, és kiabálják, hogy "oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló!"

hamar ideértek.
béke.

lessknownJFK 2008.09.24. 09:50:45

IMHO kissé illetlen egy élő verziót belinkelni az eredetiből, abból is egy rosszabbul sikerültet, de tény, hogy az a felvétel fertelem, a hideg futkos a hátamon, olyan hamis. A Cash féle verzió zseniális, sőt. Megérdemli, hogy egy percig álljon a világ.

sch.v. 2008.09.24. 11:09:27

dr hátrányos. és bes.

itt olyan szintű zenei és érzelmi történésekről van szó, amit a beszűkült mákszemnyi agyatok kb még 2millió év alatt sem fog tudni megérteni. ez nem csilivili seggrázós pop, amit a média kreál, kaszál rajta egy jót, mert olyan balfaszok, mint TI, beszopják, és 2 perc alatt elfelejtik, mert a következő klipben nagyobb mellei vannak az énekesnőnek.
ez itt (és a NIN verzió is) egy fontos szám, és bizony nagy művészeti ÉRTÉK.
Szerintetek mi az igényes minőségi zene? az edda bazz? vagy a lagzilajcsi? vagy esetleg a nothanks...?
Szerintetek John Frusciante a Red Hot Chili Peppersből véletlenül gitározta fel ezt a számot? és a Personal Jesust is? És ilyen közreműködő nevek, mint Fiona Apple, Nick Cave, Roger Manning, Mike Campbell vagy Billy Preston? tényleg mind kis popsztárocskák mi?????? A lemezen levő feldolgozások között van a NIN-en és Depeche Mode-n kívül Beatles, Simon&Garfunkel, Sting, Roberta Flack, Eagles, Hank Williams... akik szintén jelentéktelen és igénytelen minőségű zenéket készítettek, ugye??????!!!!! Zenei banalitások?!?!?!? Akármelyik közepes zenész csinál ilyet naponta százat mi?!?!?!?!?
NA AKKOR GYERÜNK ÉS CSINÁLJATOK BAZZ. Ide fel is tölthetitek a linket. Nyilván maradandót fogtok alkotni.
szerintetek Johnny Cash életműve médiahatalmi tömegpszichózis???
Nem keveritek egy kicsit a szezont a faszommal?!
Ja és még valami:
TI MIT TETTETEK LE A KIBASZOTT ASZTALRA, hogy ilyeneket le mertek írni?????? Ti jobb dalszerzők lennétek, mint Trent Reznor? Akiről fogadjunk azt sem tudjátok, kicsoda, mi? Vagy nagyobb előadók vagytok, mint Johnny Cash? Jobb producerek lennétek, mint Rick Rubin??????
Mutassatok valamit!! Hol a tisztelet?
Az egész American szériáról, különösen erről a lemezről (IV: The Man Comes Around) és erről a gyönyörű és jeletőségteljes dalról oldalakat lehetne írni (szigorúan szakmai, objektív szempontok szerint.) a felépítés, hangszerelés, a dal íve, a hangulatok egymásra épülése és mélysége, a mondanivaló művészi megfogalmazása, az atmoszféra és az előadás mind-mind ZSENIÁLIS. 20 millió ember lett libabőrös ettől a daltól.
Várom a linkeket a ti zenétekhez, sötét bunkók.

Dr.Hátrányos Eleonóra 2008.09.24. 12:36:07

Kedves sch.v.!Nyugodj meg.Asszem egyikünk sem kritizálta Cash úr életművét.Eccerűen csak az lett kidomborítva hogy ez egy eccerű dalocska és lehet ,hogy nem a marandandóságától lett 20 mill ember libabőrös,hanem a terítéstől.A felsorolásod amúgy nem rossz csak D.P.erősen kakukktojás a vázolt színvonalban.

Zigomer Trubahin 2008.09.24. 15:01:42

Hátrányos, sztem a legtöbb embernek fogalma sincs a "terítésről", amiről te papolsz, én spec. véletlenül botlottam ebbe a számba a Youtube-on. Igazán vicces, hogy egyes emberek már abban is, hogy mindnyájan vécén szarunk, médiahatalmi összeesküvést meg intézményesített agymosást látnak. De igazán leírhatnád te is, hogy mi az igényes könnyűzene akkor.

Dr.Hátrányos Eleonóra 2008.09.24. 16:40:04

Zigomer!Természetesen mindenkinek más.Sztem bes is egy jelenséget emelt ki,amit sch.v. a második bekezdésében is ír,hogy ez a valami /amit én nem is ismerek/ azéé jó szám,mer a csilipeppers is feldolgozta.Valahogy így értem a terítést.

sch.v. 2008.09.24. 19:16:38

Dr. Hátrányos, a kifakadásom inkább Bes-nek, mint Neked szólt.
Az "...egy nagy semmi az egész. Akármelyik közepes zenész csinál ilyet naponta százat." kifejezésnél durrant el az agyam. Egy ilyen ostoba kijelentéshez azért valamit illene letenni az asztalra.
Visszatérve a terítésre: Ezt a dalt soha nem játszotta szénné a média, nem volt agyonpromotálva, nem volt rotációban egyik zenei tv-adón sem, nem voltak tele a városok Johnny Cash - óriásplakátokkal, nem voltak nagyon reklámok sem, tehát nem igazán beszélhetünk "terítés"-ről. Mégis 20millió néző/hallgató. Na pont erről szólt a post is (ugye vs Robbie Williams).
A RHCP pedig soha nem dolgozta fel ezt a dalt, arra próbáltam utalni, hogy ezen a Johnny Cash lemezen konkrétan 2 számban is John Frusciante játszik akusztikus gitáron, ebben (ezzel indul a dal) és a Personal Jesus-ban is. Nézd csak meg a borítót. De nem ettől jó a szám!!! Ez csak a korábban említett művészek tiszteletadása az egyik legnagyobb country-előadó felé.
A D.P. Depeche Mode akart lenni? Hát... ők is lassan 30 éve vannak az élbolyban... lehet őket is fikkantani, de ha objektívek maradunk, akkor annyit mondhatunk csak, hogy max Neked nem jön be. Attól még a maga műfajában a DM egyedülálló minőségű és igényességű. Na mind1, ez mellékszál.
Egyetértek Veletek, hogy iszonyú a közízlés, a média gyakorlatilag bármilyen fost le tud nyomni a gyanútlan rádióhallgató/tv-néző torkán, ugyanis kőkemény bizniszről van szó, minél kevesebb befektetett energiával és pénzzel lehetőleg minél többet keresni. A minőség, az igényesség, illetve maga a művészet és a mágia, ami a zene lényege lenne, senkit nem érdekel. Ez az egész azért fura, mert itt most pont nem erről van szó, hanem az ellenkezőjéről.

peace.

sch.v. 2008.09.24. 19:58:09

pl. a zenetv-k és a kereskedelmi rádiók, ha egy dalt kb félóránként leadnak, az pénzbe kerül a kiadónak, majdnem annyiba, mintha tiszta reklámidőt vásárolna. mivel cd-, és mp3-eladások gyakorlatilag alig vannak, valahogy vissza kell jönnie annak a pénznek. jogdíjak pedig csakis akkor növelik a bevételi oldalt, ha a promóciós időszak lejárta után is játssza a média. ezért a kedves előadó playback-el párat az rtlklubon pl a delelőben, bénázik a halatortánban és a hasonló igénytelen bulvár-tvműsorokban, a kedves fogyasztó hallgatja a diszkóban (vagy clubban, vagy végülis tökmindegy hol, a kommersz dj-k is egy külön sztori), kéri a kívánságműsorban, rádióban lemegy megint, tv-ben lemegy megint, kiadás busásan megtérülve. ennyi.
gondosan vigyáznak arra, nehogy a hallgatott zenei produktum megfeküdje a fogyasztók gyomrát, egyrészt hamar meg KELL hogy unják, hiszen hamar itt a következő szám, amit szarrá kell játszani, másrészt nehogymá' a hallgató elkezdjen gondolkodni a mondanivalón, mert akkor előbb-utóbb rá fog jönni, hogy őt bizony keményen kihasználják és átbasszák.
a zenebiznisz egy végtelenül undorító dolog.
ez is mellékszál, de úgy kapcsolódik ide, hogy pl. ez a dal nem járta meg ezt a procedúrát sehol a világon, ráadásul nem lehet a minőségbe és igényességbe nagyon belekötni, és mégis 20millió libabőr (igaz 6 év alatt jött össze, a lemez 2002-es.).
peace.
bocs a kisregényért.

Champace 2008.09.24. 21:01:40

egy szebb világban én is lefordítottam valakinek
nem kérek kommentet, csak megosztom

Ma bántottam magam
Hogy lássam, fáj-e még
Az érzés érdekelt
Csak az a valóság
A tű nyoma vörös
A régi jó szúrás
Hogy elpusztítsa végleg
De én mindenre emlékszem
Mi lett belőlem?
Édes barát
Minden ismerős
Elmegy a legvégén
Legyen hát a tiéd
Mocskos birodalmam

Csalódsz majd bennem…
Bántani foglak….

Koronám tövisből
Székem a hazugé
Megtört gondolat
Nem javítható
Az idő nyomában
Az érzés eltűnik
Te már más vagy rég
Én még itt vagyok

Mi lett belőlem?
Édes barát
Minden ismerős
Elmegy a legvégén
Legyen hát a tiéd
Mocskos birodalmam

Csalódsz majd bennem…
Bántani foglak….

Ha újra kezdhetném
Fényévekre innen
Tartanám magam
Akkor sikerülne

Zigomer Trubahin 2008.09.24. 21:04:49

Hátrányos! Bes azt írta, hogy ez egy "kezdetleges és egészen jelentéktelen zenei banalitások"-ból építkező, "se íze, se bűze" stb. szám. Te azt írtad erre, hogy "végre egy objektív vélemény, tökéletesen egyetértek veled"; most meg azt mondod, a számot nem is ismered, mert te csak úgy általánosságban fikáztál bele az éterbe. Hát akkor ennyit erről.

Dr Hátrányos Eleonóra 2008.09.25. 08:40:16

sch.v. és zigomer! Valóban én a mellékszálra ugrottam ,a Cash számot meg se hallgattam.Bocs

bé lotterfeld · http://www..tundergyar.blog.hu 2008.09.25. 08:46:05

Champace, nagyon jó ez a fordítás énszerintem.

Dr Trubahin viszont elmagyarázhatná már akkor nekem, hogy miért is fordítottam szerinte ellenkező előjellel a végét...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.10.31. 19:54:31

Most járok erre, bocs, lotterfeld.

"if I could start again
a million miles away
I would keep myself"

"ha újra kezdhetném
millió mérföldre innen
akkor is megőrizném magam"

Ez a fordítás azt implikálja, hogy most is megőrizte magát, és ha újrakezdené, akkor is megőrizné. Az angol eredeti viszont azt implikálja, hogy most nem őrizte meg magát, de ha újrakezdené, akkor megőrizné. (Nézd meg Champace fordítását, az is ezt tükrözi.)
süti beállítások módosítása