Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
aug 30 2009

miért nem jó film a Gettómilliomos?

Nyolc Oskar, négy Golden Globe és hét BAFTA-díj után értelmetlennek tűnik a kérdés, pedig tényleg nem jó. Látványos valóban, tehetséges színészek nyújtanak hiteles alakításokat, de a történet pofátlanul blőd. Egy hajszál választja el attól, hogy a huszonegyedik század meghatározó alkotása legyen, így viszont nem más, mint egy képeslap. Színes, mozgalmas, de előbb-utóbb megy a többi közé a szemétbe.
    A Gettómilliomos nem Indiáról, a szerelemről, vagy a vetélkedőkről szól, hanem a végzetről. A gyengébbek kedvéért ezt egy szimmetrikus mintával is jelzik filmben: A legelején és a legvégén ugyanaz a kérdés olvasható (Miért tudja Jamal a válaszokat? D: Mert így volt megírva), és halálpontosan a játékidő felénél felhangzik a "Mert ez a végzetünk" mondat, természetesen egy gettóban született, hat éves fiú szájából. Baromi hiteles.
    A rendező, Danny Boyle szerint a végzet egy hidegburkoló szakmunkás, aki mindig a megfelelő mintát rakja ki a csempéből, függetlenül attól, hogy merre dőlnek a fürdőszoba sarkai. Mit is tett Jamal, hogy elnyerje Latika szerelmét és a húszmillió rúpiát? Egyszer behívta maga mellé a menedékbe, mert a bátyja hallgatólagosan belegyezett. Kétszer otthagyta a trutyi kellős közepén, mert félt a bátyjától, egyszer meg épp Salimot követve talált rá, de azzal sem jutott előrébb. Sem megtartani, sem megvédeni nem tudta a lányt, aztán végső kétségbeesésében jelentkezett a "Legyen Ön is milliomos"-ba, és az ölébe hullott minden. Megérdemelte? Az lenne a végzet dolga, hogy nyomoroncoknak osztogasson jócsajokat meg pénzt ládaszámra?

    Talán a hiperrealista megközelítés verte ki nálam a biztosítékot, mert képtelen vagyok befogadni a precízen adagolt huszonegyedik századi nyomort, miközben tudom, hogy egy klasszikus népmesét nézek. Azt, amelyikben a legkisebb fiú elnyeri a fele királyságot meg a királylány kezét, csak azért, mert ő a legkisebb fiú. Ez a végzete. És Boyle-nak egyáltalán nem esett volna nehezére mesevilágot teremteni, hiszen ő rendezte a Trainspotting-ot, A Sekély sírhantot meg a Partot is. A Trainspotting-ban éppen a valóságtól elrugaszkodott sztori hitette el velem, hogy a heroinfüggőségből simán át lehet sétálni a kispolgári létbe, pedig ez nettó hülyeség.
    Az is zavart nagyon, hogy míg a látványt a legapróbb részletekig kidolgozták az alkotók, a főszereplőknek nincs jellemük. Bután néznek ki a fejükből két órán keresztül, aztán tarkón vágja őket a happy end, és vége. Egyedül Salimnak van karaktere, érezhető ahogy változik, fejlődik. Ha rossz irányba, akkor is. Az egész filmben ő az egyetlen igazi ember. Talán annyi kellett volna csak, hogy a befejezésnél nem a tipikus amerikai klisét használják flitteresővel meg szélgéppel, hanem pofára ejtik Jamalt egy kicsit. Mondjuk elbukja a pénzt. Iszonyú csend támad a stúdióban, a tévénézők a tenyerükbe temetik az arcukat, a fiú pedig felugrik és úgy örül, mintha megnyerte volna a fődíjat. És meg is nyerte, hiszen a végzet csak eszköznek használta a játékot és a pénzt, az igazi cél az volt, hogy összejöjjenek. Ennyi elég lett volna.


A bejegyzés trackback címe:

https://tundergyar.blog.hu/api/trackback/id/tr451348384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2009.08.30. 14:48:51

1. végre más szerint is béna :-)
(a legnehezebb, utolsó kérdés milyen már...?)

2. ha nem nyeri meg a pénzt, a csaj nem maradt volna vele, ez ugye egyértelmű

3. hogy lehet úgy élni, hogy valaki nem hisz abban, hogy le lehet állni a hernyóról?

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.08.30. 15:28:15

@tüske: várjcsak. az utolsó, igen nehéz kérdésen én is kibuktam, ezért megkérdeztem egy haveromat, aki delhiben van jelenleg. ott száz emberből kilencvenkilenc nem tud rá válaszolni, mert a három testőr nem része a kultúrájuknak.

lehetett volna az, hogy nem nyeri meg a pénzt, de a sajtó felkapja a dolgot és a meghatódott indiaiak összedobják nekik a húszmilló rúpiát. kevésbé tűnt volna bénának.

twilight zone 2009.08.31. 13:21:35

3 év függés, 11 éve tiszta.
le lehet állni a hernyóról.
:)
btw: a filmet nem láttam, bocs.

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2009.08.31. 14:17:26

Oké, a háromtestőrös érvet értem, ez a kultúrális különbség dolog totál érthetőnek tűnik.

Az "összedobjuk trükk" már necces, de végülis tényleg vannak annyian, hogy működhetett volna :-)

wlatcy 2009.09.01. 16:06:47

Aha, és itt jön az ami téged is húsbavágóan érint; -mármint az analógia, hogy ezt komázzák jobban a népek és nem a vele azonos placcon lévő valóban jó filmeket. Ugye a tízmilliárd légy esete.

Tényleg, tegyük fel: ha valamelyik díjat a Te vadállatulkurvazseniális filmed elől hozta volna el akkor úgy kábé mit mondasz magadnak?

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.09.01. 17:33:07

@wlatcy: te a cseh kettőt nézted?. az volt a bajom vele, hogy művészfilmnek próbálja eladni magát, miközben nem az. se hús, se hal, langyos pisa.

wlatcy 2009.09.01. 18:42:00

jajaja -lehet, h sok volt nekem az a két feles négykor ha már te sem érted mit akarok...

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.09.01. 19:29:56

jó, hát abban igazad van, hogyha az én filmem kapna ennyi díjat, annyira nagyképű lennék, hogy még magammal sem állok szóba, és pont leszarnám, mit írogatnak holmi kis okoskodó bloggerek... :)

wlatcy 2009.09.04. 07:48:43

))))))űűűűűűű

NNA AKKÓ MAGYARÚ': -te vagy író. Ügyesen alkotol meg írolol. Becsülöd magad meg az alkotolott meg írolott dolgaidat valamennyire. -Monnyuk aszondod ez űűűdefajin. És biztos télleg. Nade gyön a más a szarjáva' osz' azt dzsanázzák a népek. Mitmondol te magadnak, hogy mé'dzsanázzák a szarot nem a te fajinot? He?

Narayan 2009.09.09. 00:06:59

Kibaszottul le lehet állni a hernyóról.
Az én feleségem 2 évig szúrta magát (ráadásul nem is csak hernyó, hanem speedball, azaz hernyó-koksz keverékkel)először a szpinyóra tért át, mert nem bízott a magyar hernyó tisztaságában. Előtte (Nyugat-Európában) szúrta magát. Miután hazajött tehát, áttért a szpinyóra. 1 évig is rajta volt, mielőtt találkoztunk volna. A párom 7 éve tiszta.
Ezt azért írtam, hogy elmondjam, ilyen is van.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.09.09. 14:03:37

ja igen, és tézének is elfelejtettem válaszolni. én nem azt mondtam, hogy lehetetlen. a filmben úgy dönt a zember, hogy egyszerűen kispolgár lesz másnaptól, és ez az, ami nem létezik, mert van előtte egy elég durva leállási fázis.

twilight zone 2009.09.18. 11:52:36

ó, én meg Narayannak szeretném megköszönni, h javított az ex-hernyósok feleséggé avanzsálásának - tapasztalataim szerint - hervasztó statisztikáján. szintet léptem :)

fruschka · http://kaleid.blog.hu/ 2009.11.03. 17:30:52

bár nem láttam a filmet, de - talán valami női megérzés hatására :) - nem is kacsingattam vele.

Az Oscar-díj a film-világban nem mond el túl sokat egy film minőségéről, egyéb díjaknál pedig sokat nyomhatott a latban, bár talán kissé keményen hangzik , hogy a film Indiából származik, és hát a zsűri-tagok nyilván nem minden pozitív diszkrimináció nélkül fogadták.
süti beállítások módosítása