Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
jún 29 2009

hubológia

Mostanában egy közel tíz éves kalandjátékkal töltöm az időmet, a Fallout2-vel. A történet szerint valamikor az ötvenes években* kitört a harmadik világháború, és a túlélők földalatti menedékekbe költöztek, hogy ott húzzák ki amíg elviselhető szintre süllyed a sugárzás. Amikor visszatérnek a felszínre, megpróbálnak mindent újrakezdeni, de ez elég nehéz ipar, mezőgazdaság, és közlekedési eszközök nélkül. Az USA területén számtalan kis városállam alakul ki; van köztük demokratikus közösség, rabszolgatartó diktatúra, meg olyan is, ahol teljes az anarchia. A játék egyébként meglehetősen brutális és szabadszájú, elég sok országban csak a cenzúrázott változatot engedték forgalmazni. Itt mindenkit meg lehet ölni, még a gyerekeket is. A párbeszédekről csak annyit, hogy amikor éppen női karakterrel játszottam és meglátogattam egy helyi rabszolgakereskedőt, a következő szöveggel fogadott: "Mit akarsz, te ocsmány kurva?!"

*Ezt elnéztem. Nem az ötvenes években, hanem 2077-ben, amikor menő volt a retró.

    Éppen az aktuális világmegmentő küldetésen dolgoztam, amikor az egyik városban betévedtem egy templomba. A falakon furcsa keresztek, és egy csuhás alak oltári nagy hülyeségekkel traktált az elnyomó személyekről és a lélek energiaszintjeiről. Meg akart dumálni, hogy végezzek el egy tesztet, aminek segítségével magasabb mentális szintre léphetek.

   Csuklottam a röhögéstől, amikor rájöttem, hogy a játék készítői kedvenc agymosó szektámat, a Szcientológiát parodizálják. Az egyház alapítója Ron L. Hubbard, innen a Hubológia kifejezés. A szciknél ugye OT (operativ thetan) szintek vannak, itt BHK (behangolt hub kereső), és ugyanúgy szívják az ember vérét, és próbálnak lehúzni minél több pénzzel.
    Később eljutottam a szekta központjába, ahol ismételten megpróbáltak beszervezni. Itt helyi hírességek (pornószínészek) tartottak egy előadást, amiben kimerítően ecsetelték a Hubológia előnyeit, és megtudtam, hogy ez az EGYETLEN út, ami a világ megmentéséhez vezet. Íme, a posztapokaliptikus celebek:

    A férfi nevével gondolom Tom Cruise előtt tisztelegtek, a nőről fogalmam sincs. Aki tudja, írja meg. A szentélyben bolyongva sikerült hozzájutnom egy adathordozóhoz, amin megtaláltam a Hubológia teljes filozófia-rendszerét:

Rendünket a Nagy Özönvíz előtt alakította egy férfi, név szerint Dick Hubbell, író és nagy ígéretek látnoka. A saját idejében szemtanúja volt a gyógyszerek bukásának, a vallás bukásának, csakúgy, mint a kormány bukásának. Jól tudta, hogy a világnak valami újra van szüksége... a világnak a Hubológia kellett. Az idő szavától és földönkívüli lényekkel való találkozásoktól hajtva útra kelt, hogy megmutassa, miképp tartsuk mozgásban az ég kerekeit, és hogyan értsük meg az Élet Nagy Kerekét.

Ő a mi középpontunk és mi vagyunk az ő küllői. Az ő tanításai körül keringünk mi mindannyian.

Számtalan könyv és folyóirat kiadásával Hub elkezdte a Hubológia tanait terjeszteni, és azonnal célpontjává vált az ő bírálóinak. Ők csak "áltudománynak" vagy "veszélyes fecsegésnek" hívták a tudományát, ami csak bajt okoz a benne hívőknek. Dacára annak, hogy többször is láttak Földönkívüli Járműveket szerte a földön, meg akarták semmisíteni Hub tanait.

A Hubológiának egy ideig a föld alá kellett menekülnie, míg végül a Hubologisták vissza nem vágtak úgy, hogy behatoltak azokba a szervezetekbe, melyek őket akarták elpusztítani. Nagy kampányt kellett indítanunk a minket bírálók ellen. Fájdalmunkra, ez idő alatt távozott közülünk a nagy Hub.

A Hub, tudásának köszönhetően, egyesülhetett a CSillagbéli Atyával, és ez segített, hogy a kozmikus kerék a mi irányunkba forduljon.

A Hubológiának egyszerű a filozófiája, hála érte az Özönvíz előtti Föld legnagyszerűbb vallási és filozófiai elméjének. Mi úgy hisszük, hogy az élet, a világmindenség , meg minden úgy szimbolizálható a legjobban, mint egy forgó kerék. A kerék peremén azok találhatók, akik nem értik meg a tanításainkat. Úgy hívjuk őket "Perem Pép", mert ahogy a kerék forog, újra és újra összezúzza őket, amiért nem értik és méltányolják a munkánkat.

Mindazok, akik értik és gyakorolják a Hubológiát, a kerék küllői. A Hubológia alapítója a tengely, mert ő az egyetlen, akinek tanításai a legigazabbak.

Vallásunk gyakorlásában felhasználjuk, a Hub által fejlesztett Technológiát, hogy behangoljuk a hibás neurodinokat, megyek diszharmóniát okoznak és asszimetrikus kereket hoznak létre.

Csókolja homlokon a Devla a Fallout fejlesztőit!:)

Kapcsolódó anyagok:

Reformer blogja (ha többet akarsz megtudni a szcientológusok viselt dolgairól)
Xenu sztori (by Boholy)
Fallout magyarítások és tonnányi háttérinfó


A bejegyzés trackback címe:

https://tundergyar.blog.hu/api/trackback/id/tr481214732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OmegA404 (törölt) 2009.06.29. 11:23:01

Fallout király... én a 3at gyűröm.

pongesz 2009.06.29. 11:33:27

azt is felfedezted remélem, hogy ha megölsz egy hubologistát, illetve ha lezúzod a központjukat, akkor nő a karmád.

ügyfélszolgálatos 2009.06.29. 11:44:19

A sztori viszont nem stimmel, mert az atomháború nem az ötvenes években tör ki hanem a 21-ik században. És a főszereplő sem önszántából jön a felszínre, hanem menhely víztisztító berendezéséhez keres alkatrészt. Látom figyeltél játék közben.

DArchAngel 2009.06.29. 11:47:26

Végigtoltam vagy kétszer, de erre a templomra nem emlékszem.
Melyik városban van? New Reno? (Már csak a "színészek" miatt.)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.06.29. 11:50:17

@ügyfélszolgálatos: nemnem. nézd meg, hogy milyen kocsik vannak, plusz a bevezető filmeket. minden az ötvenes éveket idézi. a víztisztító chip a fallout 1-ben van. itt egy faluban lakik a főhős, és egy táskát kell megszereznie, ami segítségével megfelelő életkörülményeket lehet teremteni.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.06.29. 11:51:16

@DArchAngel: az első templom ukk-ban van, a szentély meg san franciskóban.

TPZ 2009.06.29. 11:53:12

@ügyfélszolgálatos: Akkor te sem nagyon figyeltél, mert az az első rész. A másodikban az első rész hősének leszármazottja ered az elrabolt törzse nyomába.

A háború 2077-ben tör ki, Vikki Goldman meg Nicole Kidman.

TPZ 2009.06.29. 11:54:42

@Lotterfeld Boholy: Az internet korában azért utána is nézhetnél, ha már a játékban nem figyelsz: fallout.wikia.com/wiki/Timeline

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.06.29. 11:57:48

A Fallout nagyon jó kis játék! A Fallout 2 pedig még jobb!

Lone Starr (törölt) 2009.06.29. 12:01:11

# .
"# Juan Cruz and Vikki Goldman, the New Reno porn stars encountered by the Chosen One in San Francisco, are a reference to Tom Cruise and Nicole Kidman, who, at the time of the game's release, were both outspoken Scientologists (although Kidman has since left the religion). "

A Fallout wikin találtam (eszméletlen fejlett struktúra, nagyon ki van dolgozva benne minden, ami a játék [minden részével] kapcsolatos - remek példa a rajongók és fejlesztők magas fokú XXI. századi együttműködésére). Szóval Nicole is szci volt, de már nem az hál'Isten.

Lone Starr (törölt) 2009.06.29. 12:04:47

A kocsik a 2070-es évek fiktív retro stílusa miatt rendelkeznek XX. század közepi dizájnnal.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.06.29. 12:14:04

@TPZ: okés, ott a pont. mentségemre szolgál, hogy nem igazán a játékmenetről szól ez a poszt. kijavítottam.

dzsefi 2009.06.29. 12:15:58

@Lotterfeld Boholy: a "hivatalos" Fallout-időrend szerint az atomháború 2077-ben kezdődik (és fejezoődik be). Az első rész főszereplője 2140 körül születik meg, a második Kiválasztott pedig 2220 körül.
Az elternatív történelem szerint egyszerűen azért vannak az ötvenes évek hangulatát idéző autók, berendezési tárgyak és zenék, mert másfelé fejlődött a technológia, és ez a divat kitartott még száz évig. A mi történelmünktől is a negyvenes-ötvenes években kezd elválni a Fallout-történelem, bővebben minderről:
fallout.wikia.com/wiki/Timeline

Rhod 2009.06.29. 12:38:38

hubologisták :))) én minden egyes végigjátszásomkor kiirtottam az egész szektát 'frisco-ban - mondjuk elég könnyű navarroi power armor-ral és bozar-al felfegyverkezve :)) a főnöknek azért meghagytam a power fist-et :)

Leeroy of SMV Design 2009.06.29. 13:12:45

Fallout 2 a legnagyobb király, a 3 bizony csalódás.

wu wei 2009.06.29. 13:18:23

Jó kis játék de az "az élet, a világmindenség, meg minden" máshonnan lehet ismerős :DD Viszlát és kösz a halakat :D

napazapa 2009.06.29. 13:34:45

meg fogtok kövezni, de magyarított játékot soha! Milyen szar fordítás már az, hogy "Hubologista"?

Szcientológia --> szcientológus
Hubológia --> hubológus, nemde?

vagy ez nem a félrefodításblog?

Dude 2009.06.29. 13:44:32

magyarítás, jaj!

FO rajongók erre: nma-fallout.com/

civistroll 2009.06.29. 13:52:20

@Yann Le Pentrec:
Látom, Te se sokat játszottál a F.3-mal.
Ahhoz, hogy bejárd az egészet kb. napi 4 órát rászánva 3-4 hónap játékidőt ad.(ha a fősodort csinálod, úgy 3 hét)
Csalódásnak nem nevezném, a hivatalosan is 2008 legjobb játékát.
Szerintem van olyan zseniális, mint a Mass Effect .
Hidd el. (15 éve konzolozok...)

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.06.29. 14:03:38

War... War never changes...

1-et is végigtoltad, remélem. Anélkül a 2 értelmetlen. Aki meg a 3-mal kezdett... hát.. az inkább ne is szóljon semmit. :P
Egyébként Fallout3 tavaly toronymagasan legjobb game volt.

Dekatlon 2009.06.29. 14:08:36

@civistroll: nem rossz játék a F3, szó sincs róla, hogy az lenne. De a F2 annyira tele volt magasszintű, enyhén cinikus humorral, hogy azután a népek a 3-tól is valami ilyesmit vártak. Ez nem sikerült annyira szerintem. De attól még marha jó játék lett. Ja, csak fősodor végigjátszása nekem megvolt 1 hét alatt. (szentségeltem is rendesen, mert az F2-ben ha végigjátszod, visszamehetsz barangolni a világba, F3-ban meg végefőcím, hát vazze!)

Dekatlon 2009.06.29. 14:12:46

@civistroll: utóirat: Mass Effectről leszállni! :P
Azon túl, hogy kicsit rövid, jó kis game az. :)
Csak a "mászkálós pöcsölés a fővárosban" részt hagyhatták volna kicsit rövidebbre szerintem... :D

Dekatlon 2009.06.29. 14:18:47

@trx: War... War never changes...
Szól a fejemben, és lúdbőrödzik a hátam :)
Kell az F1-is persze, de szerintem az F2 a játéktörténelem óriási mérföldköve: nem nagyon látam előtte játékot már-már irodalmi szinvonalon kifejtett, magvas mondanivalóval.
Olyan mint egy hagyma: minél jobban beleásod magad, újabb és újabb jelentésrétegek tünnek elő. Hihetetlen részletgazdag kidolgozottság, az utolsó kószáló junkie is okkal/céllal van ott ahol. Sokszor játszottam újra, mindegyik más volt. És mindig találtam valmit, amit előtte elkerülte a figyelmem. :)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.06.29. 14:49:51

@napazapa: meg kell védenem a fallout 2 fordítóit. nagyon korrekt munkát végeztek.

az a rész megvolt, amikor a sivatag kellős közepén ott egy godzilla-lábnyom, és benne egy agyontaposott ember? (lehet, h ez az f1-ben van)

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.06.29. 15:54:28

@Dekatlon: engem attól akkor rázott ki a hideg, mikor végre hosszas várakozás után kijött az első F3 trailer... Reméltem, hogy oda lesz mondva a végére, mert ha nem, akkor sírni fogok. Aztán ott lett, na hát majd beszartam, úgy kirázott a hideg. :D F+ egyébként ilyen limitált verzióban van meg. Van tutifasza bobblehead (vagy hogy hívják) figurám is. :) Meg fém uzsonnatáska :)

GrindDragon 2009.06.29. 17:46:21

@dzsefi: Én is pont ezt akartam írni, kiegészítve azzal, hogy a FO világában a tranzisztort soha nem találták fel, ezért is ez a "bumfordi", de engem elragadtató retrofuturisztikus stílus.
Imádtam amúgy mindhárom részt eddig, a 3. nekem is limitáltban van meg. :D

Leeroy of SMV Design 2009.07.03. 16:45:41

@civistroll: De játszottam az F3-mal, mondjuk ez nem tartott sokáig - nem jön be a 3D FPS nézet a megszokott izometrikus helyett. Ha már említetted, a Mass Effect sem tetszik... Annak az elődje viszont a Knight of the Old Republic 1-2 lehetett, legalábbis eléggé hajaz rájuk, viszont azok lekötöttek és végig is nyomtam őket.

Leeroy of SMV Design 2009.07.03. 16:49:37

@Dekatlon: Úgy van, minden egyes végigjátszáskor beleütközöl valamibe, ami előző alkalommal elkerülte a figyelmed. Ezért zseniális a F2.
süti beállítások módosítása